Puniji budžet u FBiH: Značajno povećana naplata poreza i doprinosa

by admin
| 7:32

Ukupno naplaćeni javni prohodi u prvih šest mjeseci ove godine iznose dvije milijarde i 138 miliona KM, što predstavlja povećanje za 11,23 posto u odnosu na isti period predhodne godine, izjavio je za Fenu direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Kada je riječ o ukupno naplaćenim javnim prihodima u junu ove godine, kako je dodao, oni iznose 361.745.262 KM i za 12,11 posto ili za 39.085.898 KM su veći nego što su bili u junu prošle godine.

Isović je istakao da je zabilježen rast ukupne naplate prihoda i doprinosa u junu u odnosu na maj ove godine za 4,94 posto ili za 17.041.825 KM.

U strukturi naplate javnih prihoda, porez na dobit u ovoj godini naplaćen je u iznosu od 124 miliona maraka i to predstavlja povećanje za 25,29 posto. Povećana je naplata poreza na imovinu, kao i poreza na dohodak. Također, kada je riječ o ostalim direktnim porezima, kao što su novčane kazne, ostali porezi i posebne takse, bilježi se rast i on se kreće od osam do 23 posto.

Kada je riječ o doprinosima za socijalno osiguranje, odnosno doprinosi za PIO, za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, također  u prvom polugodištu u odnosu na isti period lani bilježe rast od 5,26 posto.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.