Izmjene Zakona o igrama na sreću: U budžetu FBiH dodatnih 200 miliona KM godišnje!

by admin
| 12:03
Od 150 do 200 miliona maraka godišnje Federacija će dobiti više novca od Igara na sreću ukoliko se usvoje izmjene Zakona o Igrama na sreću. Zakon je jednoglasno usvojen u Vladi Federacije, a o njemu bi Federalni parlament trebao raspravljati 14. jula, po hitnoj proceduti, objavila je TV1.

Ukoliko se usvoje nova zakonska rješenja, a promet kladionica ostane na dosadašnjem nivou, tj. bude prelazio milijardu maraka godišnje, budžet Federacije će samo po osnovu igara na sreću dobiti dodatnih između 150 i 200 miliona maraka. 

“Ima sadržajniji obuhvata on line i SMS klađenje koje do sada je bilo u nekoj sivoj zoni. Povećava se porez na 10%, obuhvaćaju se svi dobici na sreću”, kaže za TV1 Amir Zukić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

Predloženim pravnim rješenjima predviđeno je također oporezivanje svih ostvarivih dobitaka u ovim igrama na sreću bez obzira na visinu ostvarenog dobitka, kao i da će se prihod od obustavljenog i plaćenog poreza usmjeravati u budžet općina/gradova u kojim se nalazi lokacija uplatnog mjesta (poslovnice) kladionice, u kojoj je dobitak ostvaren. 

Ukoliko zakon prodje, oporezivaće se iznosi do 100KM, koji do sada nisu oporezivani. Spriječiće se zloupotreba i prikazivanje ispalata preko 100KM manjim. Osim toga, novi zakon donosi i neke druge promjene. 

“Udaljenost prostora gdje se organizuju igre na sreću je na 200 metara vazdušne linije od školskih i vjerskih objekata”, smatra Zukić. 

Osim toga, ovaj zakon će urediti internet tržište igara na sreću koje do sada nije bilo kontrolisano. Stoga niko neće moći da prima uplate na osnovu igara na sreću putem interenta, ukoliko to nije u skladu sa ovim zakonom. Priređivači igara na sreću, neće se čak moći ni reklamirati na internetu bez saglasnosti nadležnog ministarstva. 

Zastupnici Amir Zukić, Omer Škaljo i Ramiz Mešta pokrenuli su ovu priču u Parlamentu Federacije. Zbog zakona, Zukić i Škaljo dobijali su i prijetnje. Još uvijek nepoznata osoba poručivala im je da će zbog kladionica da završe u gepeku. 

“U razradi i mogućnostima usvajanja zakona dogovarali smo i sa kolegom Elvirom Karajicom iz SDP-a, Nasirom Beganovićem iz SBB-a, kolegom Đonlagićem iz DF-a, kolegom Gracom tako da mogu reći da je pritisak na Vladu Federacije bio od svih zastupnika u Parlamentu Federacije”, dodaje Zukić. 

Ovaj zakon bi se već 14. ovog mjeseca trebao naći pred poslanicima predstavničkog doma Parlamenta Federacije. U skupštinu je upućen po hitnoj proceduri.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.