Put dug 100 kilometara: Marš mira krenuo iz Nezuka, Putem spasa ide 5.000 učesnika

by admin
| 8:28

Učesnici tradicionalnog Marša mira Nezuk – Potočari 2016 krenuli su jutros na trodnevni Put spasa dug 100 kilometara, koji su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji u Tuzli – piše Bportal.ba.

Na ovogodišnjem Maršu mira očekuje se više od 5.000 učesnika.

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Organizatori su najavili da će ove godine mjere sigurnosti biti znatno strožije, te da će zbog nedoličnog ponašanja svi oni koji budu pravili nerede, biti i odstranjeni. Već je zabilježen takav slučaj, kada su dva lica bila primorana da napuste pješačenje.

-Imali smo manji incident na putu do Nezuka kada smo dva učesnika morali odstraniti s marša zbog nedoličnog ponašanja. Svjesni smo o kakvom maršu je riječ, vodimo računa o svim segmentima puta, tako da ni sitnice ne dolaze u obzir-izjavio je Muhame Papić, jedan od organizatora.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen.

Najstarija žrtva je Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.