Crna statistika: Na bh. cestama prošle godine poginulo 341 lice, u TK-u čak 37!

by admin
| 5:25
U protekloj 2015. godini na bosanskohercegovačkim putevima/cestama dogodilo se ukupno 38.659 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je zabilježeno 7.627 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 31.032 saobraćajne/prometne nezgode sa materijalnom štetom. 
 
U saobraćajnim/prometnim nezgodama u  Bosni i Hercegovini život je izgubilo 341 lice/osoba (37 u Tuzlanskom kantonu), dok je 9.864 lica/osobe zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede/ozljede. 
Veliki broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na našim putevima/cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne/prometne kulture većeg broja učesnika/sudionika u saobraćaju/prometu.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima/uvjetima na putevima/cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih/prometnih nezgoda (oko 25,3%), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju/prometu, zatim saobraćajne/prometne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, nepovoljne uslove/uvjete na putu/cesti itd. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima/uvjetima saobraćaja/prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila. 

Najveći broj saobraćajnih/prometnih nezgoda  zabilježen je na ulicama u naselju (36,2%),  a zatim na magistralnim putevima/cestama (28,3%), onda slijede  lokalni (9,1%), pa regionalni putevi/ceste (8,5%), itd. 

Kompletnu informaciju o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2015. godini možete pogledati OVDJE.

 
(Tuzlainfo.ba)
 
0607 saobracajke

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.