Upozorenje iz Njemačke: Kinder čokoladice su kancerogene?!

by admin
| 17:12

Testiranje njemačkog udruženja za zaštitu potrošača Foodwatch pokazalo je da Kinder čokolade sadrže opasnu materiju koja “možda izaziva rak”.

Pored Kindera, pozitivna su bila i još dva brenda dječjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferrereove proizvode: Kinder riegel, Lindtove Fioretto nougat minis i Rubezahlove Sun rice classic schoco happen, zbog toga što sadrže moguće kancerogene supstance.

Te čokoladice u sebi navodno imaju takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH), saopštio je Foodwatch.

“Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, rekao je John Heg, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da Kinder čokoladica, koja je jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja, prenosi B92.

(TI) / Foto: Ilustracija