Licemjerna UEFA: Poznato zbog čega neće biti minute šutnje za Istanbul

by admin
| 11:20

Turska je bijesna, a razočaranost vlada i puno šire.

Krovna kuća evropskog fudbala postigla je autogol. UEFA je odbila prijedlog da se prije večerašnje utakmice Poljske i Portugala oda počast žrtvama terorističkog napada u Istanbulu minutom šutnje. Prema posljednjim podacima, u napadu bombaša samoubica ubijena je 41 osoba, a stotine je ranjeno.

No, UEFA smatra kako to nije razlog za minutu šutnje uoči prve utakmice četvrtfinala. Objašnjenje koje su poslali kao odbijenicu ovog prijedloga je pomalo bizarno.

– UEFA kaže da se takve počasti održavaju kada je napad povezan s nogometom, zemljom domaćinom ili državom čija je reprezentacija još na Euru.

Dakle, nije važno što je to Turska i nije važno što je turska reprezentacija bila na Evropskom prvenstvu jer je – ispala?!

Naravno da su mnogi ismijali ovaj potez krovne evropske fudbalske organizacije, jer uistinu djeluje pomalo rasistički. Zamislite da se napad umjesto u Istanbulu dogodio u Londonu, a Engleska je ispala s EURO-a.

Suprotno ovoj odluci, UEFA je prošle godine upriličila minute šutnje kada su teroristički napadi izvedeni u Parizu. Uz to su i svi timovi u evropskim takmičenjima nosili crni povez na ruci kako bi odali počast pariskim žrtvama.
Tada su u saopćenju za javnost poručili kako žele izraziti “riječi podrške i solidarnosti Francuskoj i svima koji su pogođeni ovim strašnim činom”. – prenose reginalni mediji.

(Tuzlainfo.ba)