Akcija Porezne uprave FBiH: Otkrivena 72 neprijavljena radnika, zapečaćeno 13 objekata

by admin
| 11:35

Inspektorat saobraćajne inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove od 13. aprila do 23. juna ove godine izvršio je 632 inspekcijska nadzora i sačinio 426 zapisnika.

Na osnovu zatečenog stanja kontrolisanim subjektima izdato je 545 prekršajnih naloga u finansijskom iznosu od 365.934 KM.

Također, izrečene su 34 upravne mjere, od kojih se njih 13 odnosi na privremenu zabranu rada kontrolisanih subjekata. Od 422 kontrolisana uposlenika, njih 72 je bilo radno angažovano „nacrno“.

Nadzori su usmjereni na kontrolu nelegalnog prijevoza putnika i tereta, javnog prijevoza putnika i tereta u cestovnom saobraćaju, prevoza roba za vlastite potrebe, dokumenata u sjedištima prevoznika, rada stanica tehničkog pregleda, kao i provođenja zakona i podzakonskih akata koji uređuju oblast cesta i cestovnog saobraćaja.

Poseban akcent je na provođenju odredbi Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za evidentiranje u cestovnom prevozu.

Pojačane inspekcijske aktivnosti će biti nastavljene u kontinuitetu, sve dok ne bude utvrđeno da je stanje u tim oblastima nadzora poboljšano i unaprijeđeno, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH, javlja Fena.

(TI)