Novac odlazio u BiH: IZ Bošnjaka u Njemačkoj nije radila po zakonu te zemlje!

by admin
| 11:56

Nakon 30-godišnjeg angažmana i odlaska u penziju naši imami postaju socijalni slučajevi – smatra Erdin Kadunić, predsjednik Islamskog kulturnog centra u Düsseldorfu.

On je za Fenu pojasnio da je prilikom kontrole Porezna uprava Njemačke ustanovila da Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj nije postupila po njemačkom zakonu o utrošku sredstava jer je veliki dio finansijskih sredstava završavao na računima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ostavljena im je opcija, pod prijetnom velike novčane kazne, da dokažu odlazak i svrhu sredstava da ne bi izgubili status finansijskog privilegiranog tijela.

Osim toga objašnjeno im je da ako žele i dalje transferirati prikupljeni novac iz bošnjačkih džemata u Bosnu i Hercegovinu moraju na sljedećoj sjednici Sabora IZBNJ promijeniti svoj statut.

Zakon o utrošku sredstava u Njemačkoj nalaže da klub, zajednica, udruženje građana, društvo, mora utrošiti najmanje 50 posto svojih ukupnih sredstava koje zaprimi na svoj račun u jednoj godini, da bi zadržao privilegirani finansijski status oslobađanja tih sredstava od plaćanja poreza. Prilikom usvajanja statuta mora se navesti da ima cilj i svrhu da pomaže aktivnosti općekorisnih stvari u društvu.

Stoga, Kadunić kaže da ukoliko se Statut IZ-a Bošnjaka u Njemačkoj o tom pitanju promijeni, bošnjački džemati u Njemačkoj izgubit će sve mogućnosti da bi unaprijedili svoj rad unutar džemata i proširili svoje djelovanje.

– Želimo da već jedan put stanemo na svoje noge, finansijski, kadrovski, infrastrukturalno i u svakom drugom pogledu. Postoji velika opasnost da nam se oduzmu finansijske povlastice od države, a još veća da platimo velike kazne za sve ove godine u kojima smo bili oslobođeni od poreza – ističe Kadunić.

Zdrava finansijska struktura daje zdrave džemate, jer kako kaže „ne želimo da nam se ‘isisaju’ sve novci s računa džemata a da zauzvrat mi nemamo nikakve koristi od toga“.

Mnogi džemati djeluju u neuvjetnim prostorijama, a mektepska nastava se održava po podrumima, umjesto u moderno opremljenim učionicama.

– Vjerujte da svako selo u BiH ima bolje infrastrukturalne uvjete za vjerski život od jednog džemata u bošnjačkoj dijaspori. Jedina smo muslimanska zajednica u Njemačkoj koja sva svoja finansijska sredstva šalje u domovinu. Sve druge organizacije imaju veliku podršku iz svojih matičnih zemalja. Kod nas je to obrnut slučaj – naglašava Kadunić i dodaje da se neki imami žale da će imati male penzije u Njemačkoj.

Pojašnjava da IZ u BiH ne preuzima obaveze u isplati plaća zaposlenih imama koji su dekretirani od IZBiH, niti preuzimaju troškove za uplatu doprinosa, a da IZBiH preuzima njihove plaće priča bi naravno bila druga.

Ističe da oni već danas imaju problem da većina omladine jako loše govori svoj maternji bosanski jezik, a s obzirom na to da imami slabo govore njemački jezik, stvara se dubok jaz između naših džemata i imama na jednoj i omladine na drugoj strani, što u konačnici vodi tome da omladina nema interesa za angažman u džematima dijaspore i okreće se raznim drugim islamskim organizacijama koje koriste njemački jezik i koje, nažalost, djeluju u Njemačkoj.

Veoma važnim smatra da bošnjačka dijaspora treba sama da definira probleme i poboljša svoj status, jer “želimo pokrenuti naše mlade a da nam Islamska zajednica u BiH bude partner u tome“.

(TI/Fena) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.