Ramazan u dijaspori: Bošnjaci u Stutgartu priredili iftar sa predstavnicima drugih religija

by admin
| 21:22

Iftar sa simpatizerima, prjateljima i posebnim gostima, predstavnicima grada, crkvenih i drugih organizacija i džemata tradicionalan je događaj koji priređuje IZ Stuttgart i održava se svakog ramazana.

Iftaru su pored tamošnjih džematlija prisustovali i predstavnici Katoličke Akademije, Evangelističke crkve, CIBS-a (Cristlich-islamische Begegnung Stuttgart) i predsjednik Savjeta religija Stuttgarta, čime je i na taj način potvrđeno da je ramazan mjesec dijaloga, susreta, upoznavanja i uspostavljanja novih prijateljstava.

Prelijepo dekorisana i za tu priliku uređena džamatska sala je bila prepuna gostiju i džematlija koji su spontanim aplauzima izražavali  oduševljenost programskim sadržajem u koejm su učestovali gost hfz. Sead Subašić, hor IZ Stuttgart, Ali Šišić svršenik Behrambegove medrese,  rođen u Stuttgartu, dok je moderator programa bila Ilajda Vukalić.

U svojoj pozdravnoj besjedi predsjednik džemata Dr. Ferid Kugić istakao je opredjeljenje IZ Stuttgart i jedan od njenih ciljeva uspostavljanje dobrih odnosa, dijaloga i saradnje sa svim faktorima ukupnog stuttgartskog društva. Skupu se obratili gosp. Rijad Ghalajini, jedan od predsjednika CIBS-a, Dr. Verena Wodtke-Werner direktorica Katoličke Akademije Stuttgart-Rottenburg, naglasivši vrlo dobru, dugu i plodnu saradnju između IZ Stuttgart i Akademije u organiziranju naučnih seminara, simpozijuma i uspostvaljanju dijaloga, saradnje i razumijevanja. Na kraju svoga izlaganja džematu je poklonila najnovija izdanja Akademije i kao poseban poklon živo smokvino stablo sa željom da se isto zasadi u dvorište džemata, bude simbol međusobne saradnje i daje sočne plodove, podsjećajući na Božije blagodati.

Na kraju programa neposredno pred sami iftar obratio se i gosp. Sören Schwesig gradski Dekan Evangelističke crkve i predsjednik Savjeta religija Stuttgarta, zahvalivši se IZ Stuttgart na čelu sa predsjednikom Dr. Kugićem i imamom Hamzom Subašićem, inače članovima Savjeta, na trudu i zalaganju za uspostavu dijaloga, boljeg međusobnog upoznavanja i saradnje među pripadnicima svih religija.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: H. Pjanić

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.