Hrvatski mediji: Bezobrazluk ugostitelja na Jadranu, na “duplim cjenovnicima” zarađuju i do 300 posto

by admin
| 4:56

Jeste li spremni za dva pržena jaja s malo šunke platiti 110 kuna (28 KM)? Ili za najobičniju pizzu nevjerovatnih 90 kuna (23 KM)? Zaželite li, pak, jednu običnu salatu s tunom, za to ćete morati izbrojiti 115 kuna (29 KM), a porcija miješanog mesa, uglavnom svinjskog, stajat će vas 120 do 150 kuna (od 30 do 38 KM). Pa cappucino 35 kuna (9 KM), a “nesica” 40 kuna (10 KM), piše Slobodna Dalmacija.

Ako s pravom mislite kako je sve to pretjerivanje i bezobrazluk jer ste ista jela prije samo mjesec dana plaćali gotovo upola manje, onda zaobiđite restorane, pizzerije, gostionice, kafiće, slastičarnice i druge ugostiteljske objekte u povijesnim jezgrama hrvatskih velikih obalnih gradova od Rovinja preko Opatije, Zadra, Splita do Dubrovnika, jer upravo toliko će vam ugostitelji naplatiti svoja nekreativna turistička jela, zarađujući na njima i po 300 posto njihove vrijednosti, pišu ogorčeno hrvatski mediji.

Poneki će vam čak mimo svih cjenovnika na svoju ruku odobriti popust jer ste “domaći gost”, pa tako neredu i varanju na našim ugostiteljskim terasama nema kraja ni na pragu glavnog dijela ove sezone.

Bez puno buke

Dio domaćih ugostitelja je tako proteklih mjesec dana potiho promijenio svoje cjenovnike tako da su gotovo sve cijene podignute od 15 do 50 posto.

Bez puno buke, jer povećanje cijena ne zahtijeva nikakvu prethodnu suglasnost, stotine su ugostitelja svoje cijene prilagodili činjenici da je “špica” turističke sezone sve bliže. I tiskali su nove, skuplje cjenovnike svega što nude, kako bi u sljedećim mjesecima veće posjećenosti i potrošnje naplatili i zaradili što više.

I ma koliko se domaći stanovnici zgražali nad činjenicom da isto pivo u istom kafiću plaćaju sada pet kuna više nego prije mjesec dana, ugostitelji nisu u prekršaju. Njihova turistička parola “oderi me nježno” kojom zidaju svoje cijene za turiste do granica bezobrazluka, ovih dana uhvatila je toliko maha da dnevno saznajemo podatke koji su za rubriku “vjerovali ili ne”.

– Poslala sam svoje goste iz apartmana na večeru u osrednji restoran u centru Splita i ljudi su mi se vratili u šoku. Obična zelena salata im je naplaćena 60 kuna (15 KM), a čaša otvorenog “vina kuće” po 35 kuna (9 KM)- ispričala je iznajmljivačica iz Splita hrvatskim medijima.

Prevare sa lignjama

Vara se i na samoj hrani.
– U središtu grada deseci restorana varaju goste tako da im u jelovniku nude lignje, a na tanjir im serviraju lignjune. Cijena kilograma lignji u nabavi je od 100 do 120 kuna (od 25 do 30 KM), a lignjuna 15-20 kuna (od 4 do 5 KM). Pa sad vi vidite o kakvoj se prevari radi. Jedan naš ugostitelj kupio je u Istri nekoliko tona lignjuna, odmah ih izrezao i zamrznuo i cijelo ljeto ih prodaje za pržene lignje na kolutiće i naplaćuje porciju 80 do 100 kuna (od 20 do 25 KM). Gosti to ne razlikuju, pa on samo na jednom kilogramu lignjuna podvaljenog za lignju zaradi do 400 kuna (oko 100 KM) – priča nam dubrovački ugostitelj koji ne želi navući bijes kolega pa ne želi da mu se objavi ime.

Splitski nam, pak, ugostitelj priča zašto su pizzerije postale najčešće otvarana vrsta ugostiteljskih objekata.

– Pa cijela pizza s najboljom opremom od šunke, sira i gljiva stoji u proizvodnji 10 do maksimalno 15 kuna ( od 2,5 d 4 KM). Ugostitelji izvan centra grada prodaju ih za 40-50 kuna (10 do 12 KM) i to je pristojna zarada. A onima u centru grada je to malo pa je naplaćuju duplo. Ili porciju miješanog mesa od svinjetine prodaju za 150 kuna (38 KM) kao da je teletina. A tek podvala kokota koji se strancima naplati kao da je škarpina. To je sramota za naš turizam jer to su ugostitelji koji rade samo ljeti, oderu ljude i nestanu, briga njih hoće li se gost vratiti, oni će dogodine raditi nešto drugo ako ne bude turizma –  priča nam ogorčeni ugostitelj iz centra Splita koji potvrđuje da su svi podigli cijene, piše Slobodna Dalmacija.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.