Ljeto stiglo i kalendarski: Metorolozi najavljuju temperature iznad prosjeka

by admin
| 22:35

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti, danas 21. juna u 00.34 nastupilo je ljeto, a u isto vrijeme za stanovnike južne polulopte počela je zima.

“Prema dostupnim prognostičkim materijalima, ljeto 2016. godine, od 1. juna do 31. avgusta na prostoru BiH bi trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti, s pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja će biti izraženija u prvoj polovini ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje”, kazao je stručni saradnik u Sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

Naveo je  da će s odmicanjem ljeta, pozitivna odstupanja temperature vazduha biti manje izražena. Po svemu sudeći u Bosni i jugozapadnoj Hercegovini august će biti nešto topliji od uobičajenog za 1 do 2 stepena, dok će na krajnjem jugu zemlje taj period biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti.

Dodao je da “iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda”.

Padavine će biti neravnomjerno raspoređene i uglavnom u granicama ili nešto malo ispod prosjeka, pri čemu će lokalne nestabilnosti ponegdje praćene grmljavinom, uobičajene za ovaj dio godine, biti češća pojava tokom juna.

Juli i avgust u pogledu padavina, takođe neće značajnije odstupati od prosjeka.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.