BiH – Makedonija: Uskoro preko granice sa ličnom kartom i zajedničke ambasade u tri države

by admin
| 5:01

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, Igor Crnadak i Nikola Poposki sinoć su u Banjoj Luci izrazili očekivanje da će uskoro biti završena procedura u vezi sa sporazumom po kojem bi građani ove dvije zemlje granicu prelazili samo s ličnom kartom.

Za rješenje ovog pitanja postoji jasno opredjeljenje i BiH i Makedonije, istakli su i Crnadak i Popovski nakon susreta, koji je prvi bilateralni razgovor današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative (CEI).

Šef bh. diplomatije je podsjetio da slični sporazumi već postoje sa Srbijom i Crnom Gorom, a naša država će sa svoje strane uraditi sve što je neophodno da se to pitanje i s Makedonijom riješi što brže.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkom korištenju pojedinih amabasada, o čemu je nedavno potpisan sporazum dvije države, a dok traje njihova verifikacija mješovita komisija dvaju ministarstava dogovarat će moguće prve zajendičke ambasade BiH i Makedonije.

Crnadak kaže da će fokus biti na Londonu, Madridu i Otavi.

I ministar Popovski je izrazio očekivanje da će građani njegove zemlje i BiH uskoro granicu prelaziti samo s ličnom kartom.

Šef bh.diplomatije Igor Crnadak domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative, koji će u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine CEI-em, biti održan danas u Banja Luci.

Ovo je jedan od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara vanjskih poslova u našoj regiji.

Teme o kojima će se raspravljati su utjecaj regionalne suradnje na proces europskih integracija, migracijska kriza i borba protiv terorizma, jačanje regionalne suradnje u projektima održivog razvoja, jačanje poslovnih veza, te unapređenje transportne i energetske povezanosti.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.