Gradi se državni zatvor: Svaka soba će imati klimu, kompjuter, TV i prozore bez rešetki!

by admin
| 6:45

Državni zatvor koji se gradi punom parom u Vojkovićima, Istočna Ilidža, velika je investicija skuplja od 26 miliona eura.

Zvanično otvorenje objekta, koji se prostire na 24.000 kvadratnih metara, trebalo bi biti krajem godine. Zatvor će imati 348 ćelija, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike – piše Oslobođenje.

Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biće ukupne površine oko 12 kvadratnih metara. Početak izgradnje ove visoko sigurnosne ustanove u kojoj će najteži osuđenici izdržavati zatvorske kazne trajalo je jako dugo. Prvi radovi zvanično su počeli 22. jula 2014. Nakon usporenog i mukotrpnog početka, posljednju godinu majstori, inženjeri, građevinski radnici rade na zatvoru gotovo svaki dan u sedmici.

16 podizvođača

Posjetili smo ovaj objekt i u to se sami uvjerili. Na samom ulazu u zatvor napravljen je veliki rezervoar za skupljanje kišnice koja će se kasnije koristiti u toaletima. Na taj način će se štedjeti voda. Sa lijeve strane prostirat će se veliki parking za posjetitelje, dok je s desne u izgradnji poseban objekt gdje će biti smješteno kompletno rukovodstvo zatvora.

Strahilo Subašić, šef gradilišta u ime firme OHL ŽS, koja je inače generalni izvođač radova, dočekao nas je srdačno na samom ulazu. Na početku razgovora ističe da je državni zatvor projektovan po najsavremenijim EU standardima i da će zasigurno biti jedan od najsigurnijih, ali i najkomfornijih pritvorskih jedinica na Balkanu.

– Mnogo je podizvođača radova. Trenutno čak šesnaest. Do sada smo imali manjih poteškoća, uglavnom zakoči kod dobavljača, ali sve brzo riješimo. Na zatvoru radi jedan jak i uigran tim inženjera i radnika, tako da nema straha o d probijanja rokova, kazao je Subašić.

Sedmični sastanci su redovni i na njima se svi izvođači radova međusobno dogovaraju o daljim zahvatima. Na radovima dnevno zna biti angažirano od 250 do 300 radnika.
– Državni zatvor je jedan od rijetkih objekata koji nema problem s tim financijskim dijelom. Dakle, novac je osiguran i sve teče po planiranoj dinamici. Naročito su radovi intenzivirani u posljednja dva mjeseca, istakao je Subašić.

Ćelije za invalide

Pružila nam se prilika da prošetamo budućim zatvorskim ćelijama. U svakoj će biti smješteni kompjuter i televizor.

Ćelije neće imati rešetke kako je to praksa u zatvorima, već velike prozore sa neprobojnim staklom. U uglu svake će biti ugrađen klima-uređaj, a u poprilično malim kupatilima biće tuš-kabina, mali lavabo i wc školjka. Svaki sprat objekta imat će sobe za nepušače, ali i posebne prostorije za posjetitelje. Također, biće osposobljene i ćelije za invalide i osobe sa poteškoćama u razvoju.

Sa jedne strane objekta nalazit će se poveće tzv. bračne sobe sa izlazom u dvorište. Zatvorenici će moći koristiti internet, biblioteku, sportske terene, a u izgradnji je i veliki restoran. Korištenje mobitela biće zabranjeno. Ono što je zanimljivo jeste da u sklopu zatvora neće biti izgrađene radionice, gdje se zatvorenici obično bave kreativnim radom.
Direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić kazao je da radovi polako prelaze u završnu fazu.

– Možemo reći da smo sada u nekoj predzavršnoj fazi. Konstrukcije objekata su završene. Skoro svi objekti su pokriveni i počinju se raditi instalaterski radovi: vodovod, kanalizacija, elektroinstalacije. Na nekim objektima se u toku malterisanje, ugradnja bravarije, sistema obezbjeđenja, vrši se i kabliranje, rekao je Bašić.

Nakon ove faze, kako kaže, slijedi zanatski tip radova koji podrazumijeva lijepljenje keramičkih pločica, ugradnju wc školjki, tuševa… Bašić posebno ističe tzv. samice ili sobe za izolaciju.

Posebno krilo

– Biće desetak takvih ćelija. One će biti specijalno opremljene za agresivne zatvorenike. Biće smještene u jednom posebnom krilu. U tim ćelijama će zidovi biti obloženi gumom, da se oni koji budu u njima boravili ne mogu povrijediti, istakao je Bašić.

Posebno je važno istaći da će državni zatvor biti osiguran po najvećim mogućim standardima sigurnosti.

– Sistem sigurnosti će biti na najvećem mogućem nivou, tako da mogućnost bijega ne postoji. Zatvor je projektovan po najboljim sigurnosnim standardima u Evropi i svijetu, istakao je Bašić.

Specijalne kompanije radit će sigurnosni sistem. Predviđeno je da zatvor bude ograđen jednim zidom i s još dvije ograde.

S obzirom na to da u BiH postoji problem prebukiranosti pritvorskih jedinica, u planu je rasterećenje entitetskih kapaciteta.

(Tuzlainfo.ba/Oslobođenje)