Dijaspora ogorčena: Pasoši u ambasadama pet puta skuplji nego u BiH

by admin
| 13:03

Ukoliko punoljetni bh. državljani žele da im se pasoš izda u nekom od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, platiće ga 124 eura (oko 242 marke), što je gotovo pet puta skuplje nego u BiH – pišu Nezavisne novine.

Bh. građani iz dijaspore su zbog toga ogorčeni te ističu da je riječ o neprihvatljivo visokoj cijeni, koja bi morala biti znatno niža. Štaviše, na primjer, bh. državljanin nastanjen u Austriji, ukoliko želi da pasoš dobije u roku kraćem od propisanog, osim redovnih 124 evra, dužan je da plati dodatnih 250 evra, što znači ukupno 374 evra.

U BiH, ako želite da vam putnu ispravu izrade u roku od 72 sata, platićete predviđenih 50, te još dodatnih 200 maraka, što je opet znatno niže nego u bh. ambasadama.

Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, a koji je nastanjen u Turskoj, ističe da nadležni visoku cijenu pasoša kada se vadi u inostranstvu pravdaju troškovima transporta.

“To nije u redu, jer vi za 10 ili maksimalno 20 dolara možete da pošaljete dokument. Ja pasoš vadim u našem konzulatu u Istanbulu. Ako uzmete da naša familija broji četiri člana, lako je izračunati koliko nas to košta”, kazao je Šehović.

Marko Ćulum, rodom iz Mrkonjić Grada, a nastanjen u Vićenci, kaže da njegova rodbina i poznanici u Italiji uveliko negoduju zbog ovakvog tretmana bh. institucija prema njima.

“Ja sam državljanin Italije, tako da i nemam potrebu za bh. pasošem, ali su moji rođaci i prijatelji ogorčeni zbog činjenice da pasoš u našim predstavništvima u Rimu, Milanu i Trstu košta 100 evra više nego u BiH. To je ogromna razlika u cijeni i smatram da troškovi, poput transporta pasoša iz BiH do Italije, nisu toliko veliki da bi pasoš u ambasadi bio tako skup”, naglašava Ćulum.

Amila Opardija, stručni saradnik za odnose s javnošću u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), napominje da pasoš za punoljetne, sa rokom važenja pasoša od 10 godina, košta 50 maraka kada se zahtjev za izdavanje podnosi kod nadležnih organa u BiH u redovnoj proceduri. Za državljane starosti od tri do 18 godina, sa rokom važenja pasoša od pet godina, cijena je 40 KM, a za djecu do tri godine starosti pasoš košta 30 maraka i rok važenja mu je tri godine.

Na pitanje zbog čega su cijene tih isprava znatno više u inostranstvu nego kada se izdaju na lokacijama u BiH, iz Ministarstva inostranih poslova BiH naveli su da su cijene konzularnih usluga u diplomatsko-konzularnim predstavništvima utvrđene Cjenovnikom konzularnih usluga.

“On je sačinjen na osnovu Zakona o administrativnim taksama BiH, Zakona o putnim ispravama BiH, Pravilnika o cijeni putnih isprava i Uputstva Ministarstva civilnih poslova BiH”, naveli su iz tog ministarstva.

Inače, brojni bh. građani nastanjeni u inostranstvu, upravo zbog ovakve prakse, pasoše vade kada dođu na godišnji odmor u BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.