U Čeliću zadovoljno trljaju ruke: Rekordan urod i dobra cijena jagode!

by admin
| 11:38

Uzgajivači jagoda u Čeliću ove sezone zadovoljno trljaju ruke jer je ovogodišnja proizvodnja nadmašila prethodnu.

Rod je bio dobar, kao i cijena, a startao je i izvoz u zemlje zapadne Evrope, Proizvođači kažu da se ovogodišnji uloženi trud u proizvodnju jagode isplatio.

Smajl Karasuljić kaže da je sezona bila izuztetno dobra .

“Zadovoljan sam rodom ali i cijenom koju smo postigli ove sezone.U prosjeku se kretala oko 3 KM . Trudio sam se proizvesti kvalitetnu jagodu jer samo tako plasman na tržište nije upitan“-kaže Karić.

I oni koji su se bavili otkupom jagode kažu da je ova godina i po kvaliteta, ali i cijeni bila uspješna. Jagoda iz Čelića ove godine našla se u marketima u Austriji i Njemačkoj. Ovih dana počinje i otkup maline čija proizvodnja je zadnjih godina stagnirala upravo jer nije bilo tržišta, javlja RTVTK.

Procjene su da je u našoj zemlji prošle godine proizvedeno 12 hiljada tona jagodastog voća što je svrstalo na 12. mjesto u svijetu. Ove godine očekuje se da će količina proizvedenog voća biti još veća. U čelićkom kraju malina je podignuta na svega 10 hektara. Podaci govore da je interes za ovu voćarsku kulturu sve veći jer je zadnjih godina izuzetno tražena na tržištu.

U Čeliću je zavisno od sorte počela i berba višnje. Proizvođači su zadovoljni rodom, ali ne i otkupnim cijenama koje su za prvu klasu 80, a drugu 60 feninga po kilogramu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.