Još sedam kompanija dobilo certifikat: Ovo su novi halal proizvodi na tržištu

by admin
| 21:22

Trend rasta halal certificiranja proizvoda i usluga kontinuriano se nastavlja iz godine u godinu.

Agencija za certificiranje halal kvalitete djeluje na području BiH, Srbije i Crne Gore, a do sada je halal certificirano 70 kompanija.

– Industrija mesa – 24 kompanije

– Konditorska industija i pak proizvodi – 14 kompanija

– Industrija mlijeka – 8 kompanija

– Pekare – 4 kompanije

– Voda – 1 kompanija

– Voće i povrće – 4 kompanije

– Jaja i proizvodi od jaja – 1 kompanija

– Polugotova i gotova jela – 2 kompanije

– Sladoledi – 1 kompanija

– Ulja i masti – 1 kompanija

– Hoteli i restorani – 7 kompanija

– Ostale proizvodnje i proizvodi – 3 kompanije

U prvoj polovini 2016. godine ispješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 okončalo je 7 novih kompanija, 4 kompanije sa podučja BiH i 3 na području Srbije.

Na području BiH halal certifikat uručen je kompanijama JATA doo Kotor Varoš, Maxivita doo Gradačac i Rapić doo Gradiška. Kompanijama JATA doo Kotor Varoš bavi se halal klanjem peradi, dok kompanija Maxivita doo Gradačac bavi se proizvodnjom čajeva, preparata i prirodne kozmetike.

Halal hrana za tov pilića

Prema zahtjevima Halal standarda za ishranu životinja zabranjeno je korištenje hrane koja je animalnog porijekla (koštano brašno, masnoće animalnog porijekla) i koja je porijeklom od GMO. Dozvoljeno je korištenje hrane biljnog i mineralnog porijekla.

Kompanija Rapić doo Gradiška bavi se proizvodnjom hrane za ishranu životinja. Ovo je prva kompanija koja je svoju proizvodnju uskladila sa zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010.  Halal certificiranjem obuhvaćeni su proizvodi za ishranu i tov pilića.

Da bi jedan proizvod bio halal mora se zadovoljiti sljedljivost proizvoda „od njive/farme do stola“. Agencija za certificiranje halal kvalitete pokriva cjelokupni lanac proizvodnje uključujući primarnu proizvodnju, proizvodnju sirovina i gotovih proizvoda te pripremu i serviranje gotovih jela.

Kompletan spisak Halal proizvoda pogledajte OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.