Balingen: Prva bošnjačka džamija sa munarom u Njemačkoj

by admin
| 21:09

Da se zacrtani cilj može ostvariti uz mnogo dobre volje i ako se dovoljno želi, dokaz je novoizgrađena i otvorena bošnjačka džamija u Balingenu, mjestu 70 km udaljenom od Stuttgarta.  Riječ je o  prvoj  bošnjačkoj džamiji  u Njemačkoj koja je građena od temelja do krova sa staklenom kupolom i munarom.

U  subotu 14. 5. 2016.godine, noć uoči otvorenja, u džamiji je priređen prigodan program kojeg su učenjem ilahija i mevluda obogatili horovi Balingen, hor Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva i imami  medžlisa Stuttgart.

Prisutnima su se obratili muftija dr. Mevlud ef.  Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Pašo ef. Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Džamija je svečano otvorena u nedjelju, 15. maja 2016. godine, u prisustvu mnogobrojnih zvanica iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Njemačke, te predstavnika lokalne vlasti i ostalih vjerskih zajednica u Balingenu. 

Na svečanosti, prisutnima su se najprije obratili Šahin ef. Efendić, imam džemata u Balingenu, koji je gostima poželio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost što su svojim prisustvom uveličali taj za njih najsretniji  dan u historiji džemata. I predsjednik džemata Mevludin Bahović obratio se gostima u svojstvu domaćina te istakao značaj novoizgrađene džamije za Bošnjake u Njemačkoj.

Svoje zadovoljstvo i radost sa vjernicima povodom otvaranja džamije za govornicom su podijelili i Edin Atlagić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, mr. Mensur ef. Pašalić, šef Ureda za dijasporu, Nedžad Zukanović, načelnik  Općine Ključ,  muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Pašo ef. Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, načelnik Balingena, predstavnici evangelističke i katoličke crkve u Balingenu i zamjenik reisu-l-uleme IZ BiH mr. Husein ef. Smajić.

Čast da otvori džamiju pripala je porodici Zukanović koja je tog dana dala najveći prilog za džamiju. Ključ je dat Mini Zukanović koja je zajedno sa sinovima zvanično otvorila džamijska vrata. Simbolika je tim veća što je rahmetli Jusuf  Zukanović, Minin suprug,  bio među prvim osnivačima ovog džemata koji je formiran 1994. godine i njegov dugogodišnji predsjednik.

U  programu, na dan otvorenja, su  nastupile  članice hora Balingen i hor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu koji su učenjem ilahija uljepšali ovu svečanost i izmamili suze radosnice prisutnih. Nakon  klanjanja podne-namaza i dove koju je proučio glavni imam  Medžlisa Stuttgart  Enver ef. Pašalić, u džamiji su  uručene Ahdname  načelniku Balingena i svećeniku  katoličke crkve.

Realizacija ideje o izgradnji džamije  započeta je kupovinom zemljišta 2012. godine, a kamen-temeljac 28. 4. 2013. godine postavio je džematlija Derviš Mehdić. Džamija je izgrađena u relativno kratkom roku.

11. jula 2015. godine, na dan kolektivne dženaze u Potočarima, u njoj je klanjan i prvi teravih-namaz čime je džamija već data na korištenje vjernicima.

Osim funkcionalno i namjenski, džamija zadovoljava i arhitektonske zahtjeve i svojim modernim izgledom uklapa se u okolinu. Arhitekta Suljo Čandić džamiju je prilagodio sadašnjici te i sam enterijer odiše duhom novog vremena. Posebno se ističu staklena kupola koja plijeni svojom ljepotom i munara koja je rađena od čelika a na njezinim stranama urezan je ezan jer u Njemačkoj nije dozvoljeno učiti ezan sa munare. Na vrhu munare sedam je zelenih krugova.

Inače, džemat u Balingenu  je rastao i razvijao se zajedno sa izgradnjom džamije. Na samom početku je bilo oko pedesetak porodica a sada ih je 125. Brojčano, ovaj džemat smatra se jednim od manjih među džematima  Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, zato je važnost ove džamije utoliko veća zbog činjenice da su njezinu izgradnju koja je novčano iznosila pola miliona eura, finansirale uglavnom džematlije u Balingenu, bez kredita i pozajmica.

Bez finansija ova ideja zasigurno ne bi ni bila realizirana, ali ono što je u ovoj priči itekako bitno je to što su džematlije složno učestvovale u svim aktivnostima oko izgradnje džamije. Njihova sloga, angažiranost i organiziranost potvrdila se i na dan otvaranja džamije jer su članice džemata pripremile bogatu i besplatnu sofru za preko 2000 gostiju. Džemat domaćin, na čelu sa imamom, predsjednikom i vrijednim džematlijama, pokazali su se kao izvanredan domaćin. Čestitamo im i zelimo svaki hajr u budućim  projektima.

(TI/rijaset.ba/M.Ć.)