U TOP 50 i dvije iz Tuzle: Ove bh. firme su u javnim nabavkama prihodovale 2,3 milijarde KM!

by admin
| 13:22

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavljuje specijaliziranu stranicu za javne nabavke, te bazu podataka o 50 najuspješnijih firmi u javnim nabavkama.

Stranica sadrži osnovne podatke o vlasništvu, poslovanju, poreskim dugovima, sudskim presudama te poticajima i stranačkim donacijama za 50 firmi koje su u proteklih pet godina kroz javne nabavke u BiH prihodovale ukupno preko 2.3 milijarde KM.

To je 30 posto od ukupno potrošenog novca kroz javne nabavke u BiH od 2011-2015 – 7.5 milijardi KM.

CIN je prvo sačinio bazu podataka o ugovorima sklopljenim kroz javne nabavke u BiH od 2011. do 2015. godine. Podaci su crpljeni iz službenih glasnika te, za 2015. godinu, sa stranice Agencija za javne nabavke BiH.

Iz svih tih podataka izdvojene su firme koje su dobile najviše novca u određenim, najunosnijim sektorima javnih nabavki: energetika, građevina, nabavka goriva , medicina i farmacija, informatika te nabavka vozila.

U TOP 50 najuspješnijih firmi u javnim nabavkama se nalaze dvije firme iz Tuzle. To su Rudar d.o.o. koji se nalazi na 33. mjestu sa 23,3 miliona vrijednosti poslova dobijenih putem javnih nabavki, te Deling d.o.o. na 36. mjestu sa 22,1 milion ostvaren putem javnih nabavki. Od firmi iz Tuzlanskog kantona na listi je još Junuzović Kopex iz Lukavca (17,27 miliona KM).

Kompletnu listu pogledajte OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.