Stalni porast: U BiH 2,7 miliona korisnika interneta

by admin
| 7:22

U Bosni i Hercegovini prošle godine bilo je 636.726 internet pretplatnika i 2.782.107 korisnika interneta odnosno stopa korištenosti interneta iznosi 72,41%, objavila je u utorak, 31. maja, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH – piše Capital.ba.

– Kada je u pitanju pristup internetu, u 2015. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 58,54% od ukupnog broja internet pretplatnika, dok se na drugom mjestu pretplatnici kablovskog pristupa – 31,56% od ukupnog broja internet pretplatnika. Korištenje širokopojasnog pristupa internetu je u stalnom porastu, o čemu svjedoči podatak da stepen korištenosti širokopojasnog pristupa iznosi 16,82% – stoji u saopštenju RAK i dodaju da je prošle godine u BiH djelovalo 70 pružalaca internet usluga.

Agencija očekuje da će dalja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u Bosni i Hercegovini.

– Ponuda bržeg i jeftinijeg pristupa internetu je preduslov razvoja informacionog društva, a samim tim i napretka ekonomije i društva u cjelini – istikli su u RAK-u.

(Tuzlainfo.ba)