Usvojen jedinstveni islamski kalendar: Dani početka i kraja posta isti za sve muslimane

by admin
| 5:13

U Istanbulu je danas zvanično završen trodnevni Kongres o unificiranju islamskog vjerskog, hidžretskog kalendara, na kojem su muslimanski predstavnici dogovorili jedinstven islamski vjerski kalendar – piše AA.

Na Kongresu, kojem su prisustvovali predstavnici i naučnici iz 50-ak zemalja uključujući Tursku, Maleziju, zemlje Zaljeva, Egipat i SAD, izneseni su prijedlozi u vezi sa unificiranjem islamskog vjerskog, hidžretskog kalendara.

Učesnici Kongresa su potom izglasali prijedlog hidžretskog kalendara kojim su ibadeti (vjerski obredi) u cijelom islamskom svijetu spojeni u jedan vjerski kalendar.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Mehmet Gormez je izjavio kako u vjerskom kalendaru koji je izglasan ne postoje protivriječnosti između vjerskih odredaba i astronomskih mjerenja.

– Među prednostima ovog kalendara je i doprinos u pogledu rješavanja određenih problema sa kojima su se do sada suočavali muslimani i muslimanske manjine. Također, dani posta i bajramski dani, koji za muslimane imaju veliki značaj, ovim kalendarom su ujedinjeni. Ovo je odluka kojom se uklanjaju razilaženja među muslimanima koja prevazilaze legitimne i razumne granice, rekao je Gormez.

Prema njegovim riječima, jedinstven islamski kalendar biće prezentovan Organizaciji islamske saradnje (OIC) u cilju njegove potpune implementacije u zemljama članicama.

Najviši islamski autoritet Turske je tokom govora u Istanbulu u subotu kritikovao praksu obilježavanja islamskih praznika u različito vrijeme.

Kongres o unificiranju islamskog vjerskog, hidžretskog kalendara održan je u organizaciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet).

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.