Ramazan počinje 6. juna: Muslimane u nekim dijelovima svijeta čeka 22 sata posta

by admin
| 6:03

Muslimani u pojedinim gradovima Islanda, Švedske i Norveške ovog ramazana, mjeseca posta muslimana, postit će oko 22 sata.

Muslimani u švedskom gradu Kiruna, u norveškom gradu Tromso te u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda, postit će 22 sata, dok će oni u Stockholmu, Oslu, Kopenhagenu i Helsinkiju postiti oko 20 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postači u Reykjaviku će prvog dana ramazana postiti 21 sat i 38 minuta, što je najduže na svijetu, dok će najkraće postiti muslimani iz grada Ushuaia u Argentini, čiji će post trajati devet sati i sedam minuta.

Muslimani koji žive u zemljama Skandinavije suočavaju se s drugim problemom, a to je da Sunce ne zalazi uopšte, pa zbog toga moraju praviti vještačke proračune o dužini posta.

Prvi dan ramazana-početak posta ove godine je – ponedjeljak, 06. juni 2016.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.