Novi zakon u BiH: Rigoroznije kontrole finansiranja političkih stranaka

by admin
| 13:03

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, kojim su ispoštovane preporuke Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije /GREKO/ u vezi sa povećanjem transparentnosti finansiranja političkih partija – pišu agencije.

Usvojenim izmjenama i dopunama zabranjuje se finansiranje političkih partija putem bankarskih  i propisuje obaveza političkih partija da u svoje finansijske izvještaje uključe sve koristi ostvarene aktivnostima subjekata koji su na bilo koji način povezani sa njima ili su pod njihovom kontrolom, što za cilj ima povećanje transparentnosti finansijskih izvještaja.

S ciljem realizacije preporuka GREKO, predviđena je obaveza uvođenja unutrašnje finansijske kontrole da bi se spriječilo pogrešno evidentiranje prihoda i rashoda, kao i zloupotreba finansijskih sredstava.

Jednim od usvojenih članova propisuje se obaveza Centralne izborne komisije BiH da svaku sumnju koja se može dovesti u vezu sa finansiranjem političkih partija i izborne kampanje prijavi nadležnim tužilaštvima.

Novčane kazne za prekršaj političkih partija udvostručuju se sa 5.000 na 10.000 KM, a za fizička lica predviđene su kazne u rasponu od 200 do 2.000 KM.

Izmjene i dopune zakona pripremila je Interresorna radna grupa. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.