Istraživanje: U kojim kompanijama bi bh. građani najradije radili?

by admin
| 10:14

DM drogerie markt najpoželjniji je poslodavac u Bosni i Hercegovini u 2016. godini, prema istraživanju o kompanijama koje je proveo Kolektiv d.o.o./portal Posao.ba.

 

Svečanost proglašenja najpoželjnijeg poslodavca upriličena je deseti put, a dodijeljena su priznanja kompanijama koje su izabrane za najpoželjnije poslodavce u BiH. Projekt dodjele priznanja Najpoželjniji poslodavac organizira se svake godine, te počinje istraživanjem na osnovu kojeg se pravi poredak.

Direktor DM-a BiH Damir Šlosel kazao je večeras nakon oficijelnog dijela svečanosti dodjele nagrada da ovo priznanje znači obavezu, posebno jer nije lako ponavljati uspjehe te je najavio da će kompanija i dalje nastojati ulagati u njihove zaposlenike i osiguravati im dobro okruženje u kojem mogu raditi i razvijati svoje potencijale.

Mišljenja je da će to uposlenici cijeniti, a okruženje će znati to prepoznati, te dodao da edukacija nikada nije trošak nego investicija, jer kompaniju jedino ljudi razlikuju od konkurencije.

– Ponosni smo na naše uposlenike u poslovnicama i po tome nas prepoznaju. To čini razliku i to ne samo u Bosni i Hercegovini – ocijenio je Šlosel, dodajući da se u ovoj kompaniji nastoji ostati dosljedan, a ljudima se pruža sigurnost iako rade u sektoru u kojem plate nisu velike.

Na listi deset najpoželjnijih poslodavaca drugo mjesto je zauzela Al Jazeera Balkans, zatim slijede Authority Partners, Violeta, Unicredit Bank, Nelt, Raiffeisen Bank, NSoft, Hifa Group, a na desetom mjestu najpoželjnijih poslodavaca ove godine nalazi se kompanija Alma Ras.

U okviru pojedinačnih kategorija su prvoplasirane kompanije s najvećim brojem glasova, te su i one nagrađene priznanjem.

Tako je za najpoželjnijeg poslodavca u medijskom sektoru proglašen N1, u finansijskom sektoru Sberbank, u ICT sektoru najpoželjniji poslodavac je Atlantbh, u kategoriji proizvodnog sektora najbolja kompanija je Bosnalijek, u FMCG sektoru to je AS Grupacija, dok je u sektoru Fashion & Retail najbolja kompanija DEICHMANN obuća.

Kada je u pitanju sektor maloprodaje najboljom kompanijom proglašen je Bingo, u sektoru distribucije najpoželjniji poslodavac je Orbico, u sektoru nafte i plina Holdina, a u sektoru javnih preduzeća najpoželjniji poslodavac je BH Telecom.

Među kompanijama koje su se istakle u svom sektoru poslovanja i ove godine su nominovane za najpoželjnije poslodavce su kompanija Klas d.d. Sarajevo i Sarajevski kiseljak u sektoru proizvodno-prehrambenom sektoru, u ICT sektoru NSoft i Atlantbh, te u finansijskom sektoru Sparkasse Bank.

U istraživanju su učestvovali ispitanici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te je prosječna dob učesnika od 25 do 30 godina. Najveći broj učesnika ima visoku stručnu spremu.

Na ceremoniji dodjele priznanja prisustvovao je veliki broj gostiju, ambasadora, predstavnika vodećih kompanija, međunarodnih organizacija, političke i poslovne zajednice BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.