OS BiH: Nagrađeni vojnici koji su spasili ženu u saobraćajnoj nesreći u Tuzli

by admin
| 20:17

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić te načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa zamjenikom generalmajorom Senadom Mašovićem i saradnicima danas su upriličili prijem u Ministarstvu odbrane BiH za trojicu pripadnika OS BiH, koji su iskazali hrabrost i profesionalnost prilikom spašavanja žene koja je automobilom sletjela u korito rijeke Jale kod Tuzle.

Pripadnici Oružanih snaga BiH, vojnici Nermin Husanović, Džemo Bešić i Emir Suljić su 12.05.2016. godine spasili ženu iz nabujale rijeke Jale, nakon što je njen automobil sletio sa ceste. Brzom i hrabrom intervencijom, pokazujući spremnost, prisebnost i obučenost, oni su uspjeli da izvuku ženu iz automobila i pruže prvu pomoć do dolaska hitne pomoći i policije. 

Ovom prilikom zamjenik ministra Boris Jerinić je pohvalio pripadnike OS BiH zbog iskazane nesebične hrabrosti i profesionalnosti, kazavši da su time pokazali humanost, ali i spremnost pripadnika OS BiH da u svakoj prilici pomažu civilima, što je jedna od misija i zadataka Oružanih snaga BiH.

„Danas je svečan dan, dan kada vas mogu pozdraviti i u svoje ime i u ime ministrice Pendeš. Ono što ste dali svojim gestom i Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH je ponos, a mi ne smijemo zaboraviti ovakve podvige. Vi ste ovim gestom pokazali da su Oružane snage BiH u svakom momentu na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine“, istakao je zamjenik Jerinić. 

Novoimenovani zamjenik ministra odbrane Sead Jusić iskazao je zadovoljstvo što je po prvi put, kao zamjenik ministra, u mogućnosti da ovim povodom iskaže čast što je dio jednog ovakvog podviga, istakavši posao vojnika kao „jedan od najuzvišenijih poslova, a to je da svjesno rizikuju živote, izvršavajući svoje zadatke“, dodavši da vjeruje da će ovi vojnici biti primjer mladima.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč je naglasio da je ponosan na ove vojnike, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, koji svoj posao obavljaju profesionalno, vodeći računa o ispunjavanju misije OS BiH u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

„Vi ste dio društva koji korača ka evroatlantskim integracijama, a u izvršavanju svojih zadataka niste sami, jer ima još mnogo primjera u kojima su pripadnici Oružanih snaga BiH pokazali svoju ljudskost, hrabrost i sposobnost, i na tim osnovama mi želimo da gradimo Bosnu i Hercegovinu“, kazao je general Jeleč. 

Vojnici Nermin Husanović, Džemo Bešić i Emir Suljić su tokom razgovora govorili o okolnostima prilikom akcije spašavanja, skromno naglasivši da je to bila njihova obaveza i da bi svaki pripadnik Oružanih snaga BiH na njihovom mjestu, uradio isto.

„Spremnost, obučenost i profesionalnost u pomaganju civilima je odlika i obaveza pripadnika OS BiH“, istakli su na kraju hrabri pripadnici OS BiH.

Na kraju prijema vojnicima su, u znak zahvalnosti, uručeni prigodni pokloni i pohvale, a zbog iskazane hrabrosti predviđene su i stimulativne mjere u vidu novčane nagrade – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Vezani tekst: Povrijeđenu vozačicu iz korita Jale izvukli vojnici Oružanih snaga BiH