BiH: Padaju cijene dizela i benzina 95

by admin
| 4:19

Nakon novog pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, razloga za zadovoljstvo imaju i vozači u BiH, jer i naši prometnici naftnim derivatima najavljuju pojeftinjenja, koja neće biti velika, ali će svakako obradovati stanovništvo koje ionako muče finansijski problemi, pišu Nezavisne novine.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u entitetskoj Privrednoj komori RS Drago Đukić, ističe da je, uzimajući u obzir kretanja cijena nafte u svijetu, ali i kursa dolara, moguće očekivati da tokom naredne sedmice bude izvršena neznatna korekcija cijene goriva prema dolje.

– Koliko i u kom obimu, to će zavisiti od svakog prometnika posebno, u skladu sa njihovom politikom poslovanja – naglasio je Đukić.

I benzinske pumpe u FBiH počele su masovno da najavljuju pojeftinjenje naftnih derivata. Iz Federalnog ministarstva trgovine potvrđuju da im je u proteklih nekoliko dana stiglo oko 50 najava od strane benzinskih pumpi koje najavljuju “rezanje” cijena.

Kako dodaju iz resornog federalnog ministarstva, gorivo po litru, u prosjeku, u FBiH košta oko dvije marke.

– Međutim, cijena goriva varira od pet do deset feninga, što zavisi od kantona do kantona, ali i prodajnog mjesta – naglasili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Po dostupnim podacima, cijene sirove nafte pale su na oko 55 dolara nakon što su 25. marta skočile na oko 59 dolara po barelu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.