Danas svečano otvaranje Ferhadije: Očekuje se dolazak više od 10.000 posjetilaca

by admin
| 5:46

Više od 10.000 posjetilaca očekuje se danas na ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, a dan ranije su obavljene posljednje pripreme za organizaciju ovog historijskog događaja. Kako bi sve proteklo bez incidenata, angažovano je više od 1.000 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske – piše Faktor.ba.

Obustavljeno odvijanje saobraćaja i ispražnjeni obližnji ugostiteljski objekti već dan uoči ceremonije otvaranja jasno su dali do znanja da su poduzete sve neophodne mjere kako se ne bi ponovile nemile scene kojima smo svjedočili 2001. godine, na ceremoniji postavljanja kamena-temeljca.

Brojne policijske patrole su smještene u blizini džamije i užoj gradskoj jezgri, dok službenici MUP-a RS-a kontrolišu i automobile na ulazima u Banju Luku.

Iako se najveći broj posjetilaca očekuje danas na samoj ceremoniji otvaranja, mnogo je onih koji su požurili i već u petak posjetili obnovljenu banjalučku ljepoticu, a džamija je bila premala da primi sve vjernike koji su u njoj željeli jučer klanjati džuma-namaz.

Vidno uzbuđen je, dok dočekuje goste ispred džamije, bio i muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

– Sve je spremno. Obavili smo sve probe, svijet se okupio. Imamo najave dolazaka iz cijelog svijeta. Ne znam tačan broj, ali očekujemo od 10 do 15 hiljada posjetilaca – izjavio je za Faktor muftija Kozlić.

Obnova i sami čin otvaranja Ferhat-pašine džamije nosi posebnu težinu i predstavlja snažnu poruku ne samo građanima BiH, već cijelog regiona.

– Živim ovdje u Banjoj Luci i koliko je značajno da muslimani dođu na otvaranje, isto toliko mi je značajno što su mi mnogi prijatelji pravoslavci najavili dolazak i što nas podržavaju u svemu ovome. Ljudima je drago što se Ferhadija vratila gradu na Vrbasu, vjerovatno i ljepša nego što je bila. Vlada pozitivna atmosfera i svi su stali iza ovoga s namjerom da se Ferhadija vrati kao kulturno-historijski spomenik svih nas – tvrdi banjalučki muftija.

Ceremonija otvaranja počinje u 11.30 sati, a u neposrednoj blizini džamije je postavljena bina na kojoj će biti priređen prigodan program i obraćanja zvaničnika.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.