Crna statistika: Svaki mjesec u FBiH bude ukradeno 100 vozila

by admin
| 10:18

U prva tri mjeseca 2016. godine u Federaciji BiH ukradeno je 300 vozila, od kojih je 70 posto ukradeno na području Sarajevskog kantona, podaci su Federalne uprave policije koje je na sastanku o temi ‘’Stanje sigurnosti u Federaciji BiH’’ iznio direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, piše Večernji list BiH.

“To je brojka koja je stalna unatrag nekoliko godina. Dogovorili smo se da ćemo u idućem razdoblju imati mjere i za tu vrstu kriminala”, kazao je Lukač.

Sudeći po podacima FUP-a, u Federaciji posljednjih godina sto vlasnika automobila mjesečno ostane bez svojih “limenih ljubimaca”. Naime, u prošloj godini u FBiH 1100 vlasnika ostalo je bez svojih vozila. Godinu ranije u FBiH ukradeno je 1209 vozila. U 2013. ukradeno je 1228 vozila, što je 59 vozila više nego u 2012. kada je ukradeno 1169 vozila. Situacija po pitanju krađe automobila u RS-u je znatno bolja nego u Federaciji. Naime, u ovom entitetu za cijelu prošlu godinu otuđena su 172 vozila.

Više od 90% vozila u prošloj godini ukradeno je samo na prostoru četiri kantona u FBiH – KS, TK, SBK i HNK. Automobili se već godinama najviše kradu u Sarajevskom kantonu, gdje je, prema navodima FUP- a, u prošloj godini otuđeno 728 vozila, slijedi TK sa 114 otuđenih vozila te Srednjobosanski kanton, gdje je bez svojih vozila ostalo 98 vlasnika. Kada su u pitanju krađe automobila, u HNK-u je tokom 2015. godine ukradeno 75 vozila. Na meti su najviše bili Volkswagenovi (54), BMW-ovi (16), Opelovi (3) te po jedan Audijev i Mercedesev automobil.

U prva dva mjeseca ove godine na području HNK-a ukradeno je 21 vozilo. Prema podacima MUP-a HNK-a, u Mostaru je u prva 2 mjeseca ove godine prednjačila krađa automobila golf 3 kojih je otuđeno ukupno pet. Kada je riječ o markama automobila koja se kradu u FBiH, već tradicionalno primat drže njemačka vozila, pa je tako najviše ukradeno Volkswagenovih vozila, a slijede Audijeva, BMW-ova i Škodina. VW vozila se u prosjeku ukrade koliko svih ostalih zajedno. Prema tvrdnjama iz MUP-a, dva su razloga zašto se najviše kradu VW vozila. Prvi je jer je to najzastupljenije vozilo, a drugi je taj što izvršitelji posjeduju pogodan alat za krađu baš tih automobila.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.