Vladi FBiH rok od sedam dana: Protesti boraca okončani bez incidenata i dogovora

by admin
| 13:24
Protesti boraca Armije RBiH i HVO-a koji su bili ispred zgrade Vlade FBiH okončani su mirno i dostojanstveno, a kako su organizatori saopćili dat je rok od sedam dana za usvajanje Rezolucije i ostavku ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića inače će se ponovo okupiti pred ovom zgradom, piše bh. novinska agencija Patria.

Pripadnici Federalne uprave policije koji su obezbjeđivali prostor oko Vlade FBiH zahvalili su borcima na dostojanstvu i fer ponašanju ističući da nijedni protesti nisu prošli u ovakvoj atmosferi kakva je vladala danas.

Podsjećamo, i sami organizatori pozivali su okupljene na dostojanstvo i mirne proteste, ali su jasno poručili da sa vlastima mogu razgovarati i na drugačiji način.

Delegacija koja je ušla ne pregovore u Vladu FBiH nakon nešto više od sat vremena izašla je pred okupljene te su kazali da ih oni s kojima su razgovarali ne priznaju niti je postignut ikakav dogovor, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Murat Silajdžija, koordinator Savjeta branilaca Srednjobosanskog kantona prozvao je i udruženja boraca sa područja Tuzlanskog kantona te kazao “neka im je na sramotu”.

– Oni nas nazivaju neformalnim grupama, mi smo časni sinovi Republike BiH. Ostajemo još ovdje, tražimo podršku 10 kantona. Moramo dostojanstveno dokazati da nisu hodajuće bombe kao što nas nazivaju.

Poslali nam ljude koji su Radna grupa, hladno jeste ponovo proživljavate 1992. umjesto da ponude konkretna rješenja oni pričaju o nekih dodatnih 20 godina kako bismo pomrli.

Članovi Radne grupe nisu znali ni odgovoriti na pitanje koliko je ljudi uvedeno u pravo.

– Mogu me samo u mrtvačkom sanduku odnijeti odavde – kazao je Silajdžija.

Okupljeni su ponovo poručili da traže ostavku ministra Salke Bukvarevića, te ga već nazivaju „bivšim“.

– On je ministar političke oligarhije, a to je SDA i SBB oni su najodgovornije što su borci danas ovdje. Mi smo ovdje bez čaja, dok oni imaju po 5.000 KM.

Čuju se i prijetnje da će boračke organizacije blokirati cijelu FBiH ukoliko se Rezolucija hitno ne uputi u parlamentarnu proceduru.

Neki su obraćajući se prisutnim poručili da ovo više nije njihova vlast i da razmišljaju o odlasku iz Sarajeva i BiH.

Predstavnici 5. korpusa Armije RBiH najavili su potpunu blokadu GP Izačić čim se vrate u Bihać uz poruku ili Rezolucija ili revolucija.

Ipak svi govornici pozvali su na dostojanstvo, mirne proteste ali uz opasku da se sa vlastima može pričati i na drugi način.

(TI) / Foto: Faktor.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.