Sarajevo: Obilježena 24. godišnjica Armije RBiH

by admin
| 10:35

Centralna svečanost obilježavanja 11. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) BiH i 24. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH održana je danas u kasarni “Rajlovac”.

Ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kao i predstavnici boračkih organizacija i diplomatskog kora. Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program, a na prigodan način prisutni su se prisjetili onih koji su pali za odbranu BiH.

– Armija Republike BiH je zaista iznijela jednu borbu koju napadači na BiH nisu očekivali. Napravila je ono što možda nekima zvuči pretenciozno, napravila je čudo bosanskog otpora. Sa jednim nenaoružanim narodom, sa narodom koji je bio istjeran sa ognjišta, unesrećen u tom času, od tog materijala je uspjela da napravi jednu oružanu silu koja se u prvi mah suprotstavila, prihvatila borbu, a zatim 1993. i 1994. godine se organizovala, počela da uzvraća i pobjeđuje, da oslobađa BiH – kazao je Izetbegović u obraćanju.

Naglasio je da Armija BiH 1995. nije izgubila nijednu bitku osim zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) koju je UN trebao da odbrani, javlja Anadolija.

– Politički je zaustavljena u vojnom napredovanju u jesen 1995. godine. Mislim da ta borba zaslužuje istinske, temeljite analize, jer je zaista čudesna. Armija BiH je, prije svega, odbranila čast, ratovala na jedan drugačiji, ispravan način. U Armiji BiH zločin je bio incident koji je sankcioniran za razliku od druge strane gdje je to bio način ratovanja – pojasnio je Izetbegović čestitavši svim pripadnicima Armije BiH i patriotama ovaj dan.

Govorio je i o Oružanim snagama BiH, koje danas predstavljaju jedan od najsnažnijih parametara kako bi BiH bila dio NATO-a.

– Oružane snage BiH su jedna od boljih institucija i organizacija, jedan od uspješnijih projekata države BiH, što je za neke možda paradoksalno, jer su u njihovom sastavu komponente koje su se međusobno sukobljavale godinama. Vojnici, možda i uzor političarima, kako se to može i treba raditi – poručio je Izetbegović.

Komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH brigadir Senad Pajić izrazio je čast što je na poziciji komandanta ovog puka koji baštini vojne tradicije i identitet naroda iz kojih je proistekla Armija BiH.

– Mi punim kapacitetom izvršavamo naše zadatke, odnosno radimo da se ne zaboravi uloga i da se ne zaboravi herojsko djelo koje je ta armija iznijela, a ona je obezbijedila da danas imamo državu BiH, obezbijedila je svim njenim građanima da imaju slobodu i da mogu normalno živjeti i raditi – poručio je Pajić.

Misija pješadijskog puka je, kako je kazao, da baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda iz kojih potiče Armija RBiH.

– Iza nas su 24 godine, iza jedne moćne armije koja je nastala voljom najboljih bh. patriota. Mnogi ovdje prisutni u stroju, pripadnici OS BiH, momci i djevojke, kao i vi, naši mladi dragi gosti, možda niste bili ni rođeni u slavna vremena kada se stvarala Armija RBiH, kada se branila i odbranila BiH – poručio je Pajić – piše Faktor.ba.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.