Zašto KRKA može, a BOSNALIJEK ne može: Strani lobiji odlučni da unište domaće lijekove!

by admin
| 6:29
Novi pritisak na domaće proizvođače. Vlada Tuzlanskog kantona pod pritiskom je Konkurencijskog vijeća BiH.

Odlučujući po prigovoru jednog uvoznika, ovo vijeće je utvrdilo da je narušena tržišna konkurencija i odredilo da kantonalna Vlada mora platiti kaznu u iznosu od 19 hiljada maraka. Strani lobiji odlučni su u namjeri da unište domaće proizvode, čeka se odgovor bh. Institucija, kaže se u prilogu Dnevnika TV1.

Odluka Konkurencijskog vijeća direktan je udar na domaće proizvođače lijekova, jer je Vlada Tuzlanskog kantona domaćim lijekovima dala prednost u odnosu na uvozne. Uslijedilo je ovo nakon ogromnih pritisaka stranih farmaceutskih kuća na tržište BiH.
 
Samo iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije godišnje se u BiH uveze lijekova u vrijednosti od 141 milion maraka, dok je zastupljenost naših lijekova u ovim državama skoro pa zanemariva. Uz to, ove zemlje čine sve da spriječe uvoz lijekova iz BiH.

Bosnalijek, primjerice, sedam godina čeka dozvolu za prodaju svog lijeka u Sloveniji, a slovenska Krka istovremeno samo na jednom lijeku za krvni pritisak iz Tuzlanskog kantona iznese milion i 80 hiljada maraka.

“Promjene liste nisu popularne ni kod osiguranika, a naravno ni kod sistema, ali u situaciji kad se mora reagovati onda… Posljednja promjena je bila usklađivanje s federalnom što se tiče cijena, ovo sad je usklađivanje u potpunosti s federalnom listom”, kaže Almira Urić, direktorica ZZO TK.
 
Zbog ovakve odluke Konkurencijskog vijeća u kojem sjede predstavnici farmaceutskih kuća, koje najviše i profitiraju upravo zahvaljujući stranim lobijima, bh. farmaceuti strahuju da se radi o opasnom scenariju za domaće kompanije. Vlada u Tuzli uložila je žalbu na odluku, koja je donesena po tužbi jednog domaćeg dobavljača. Prema riječima ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića, radi se o veledrogeriji Unifarm iz Lukavca.
 
Donošenje esencijalne liste, koja je sa šest-sedam miliona maraka podstakla domaće farmaceute, izazvalo je negodovanje uvoznika, a čak su reagirali i ambasadori Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

Za njih je neprihvatljiv argument BiH da godišnje samo iz Slovenije uvezemo farmaceutskih proizvoda u vrijednosti nevjerovatnih 123 miliona maraka, a izvezemo tek nešto više od pola miliona.
 
Konkurencijsko vijeće je na kraju ipak presudilo u korist uvoznika. Je li bilo zakonskog osnova za ovakvu odluku, pitanje je na koje u narednim danima donosimo odgovor, najavljuje TV1.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.