Proizvođači mesa na rubu propasti: Izvoz za Tursku čeka, domaći otkupljivači radije uvoze meso

by admin
| 6:47

Početkom godine, na radost svih proizvođača mesa koji su svoje proizvode prošle godine izvozili u Tursku, objavljena je informacija da je za ovu godinu dogovoren izvoz dodatnih 10.000 tona mesa u Tursku.

Informacija je data krajem januara, a bilo je planirano da izvoz počne nekoliko sedmica poslije.

Međutim, ni dva mjeseca poslije izvoz nije počeo, pa su se poljoprivrednici s pravom počeli buniti, tražeći da se to pitanje što prije riješi, inače će biti u problemima – piše Oslobođenje.

– Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nam je govorio da će izvoz početi u martu, ali to se nije desilo, tako da već sada osjećamo posljedice odgađanja. Naime, iz Turske traže meso od stoke do 650 kilograma, a naša već prelazi tu kilažu. Stoga smo tražili da domaći otkupljivači počnu uzimati naše meso, da se zabrani uvoz smrznutog i mesa treće klase, makar dok se ovo naše ne proda, pa neka opet onda puste, kazao je za Oslobođenje Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Kako je kazao Bakajlić, danas bi trebali znati da li će se naći rješenje za njih, te kakvo će ono biti, da li će domaći otkupljivači uzeti njihovo meso ili će ih pustiti da propadnu.

– Mnogo ljudi se zadužilo kupujući telad, ubacili su tovnu junad na svoje farme. Na području Semberije ima oko 2.000 tovne junadi koja je prispjela za klanje i koja sada prelaze sve granice, neka su teška i preko jednu tonu, a zalihe stočne hrane kod poljoprivrednika su sve manje, istakao je Bakajlić.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su nam kazali kako se sve do sada čekalo da Turska raspiše tender kako bi se krenulo sa izvozom, te kako očekuju da će biti raspisan u toku ovog mjeseca. Pretpostavlja se da bi prvi tender podrazumijevao izvoz 5.000 tona mesa.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.