Projekat EBRD-a: Za mala i srednja preduzeća u BiH 2.650.000 eura

by admin
| 20:16

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) putem projekta podrške malim i srednjim poduzećima u BiH, vrijednim oko 2,65 miliona eura, pomažu da se popravi njihova konkurentnost, kako na domaćem, tako i na regionalnom, te međunarodnom tržištu, istaknuto je danas na skupu o temi Podrška malim i srednjim poduzećima koji je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, EBRD-a i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH održan u Sarajevu.

– Radi se o Programu podrške malim i srednjim preduzećima kroz savjetodavne usluge, vrijednom 2.650.000 eura, od čega 650.000 obezbjeđuju sama preduzeća, a dva miliona eura Evropska unija, kazao je Zihnija Hasović, menadžer projekta savjetovanje za mala i srednja preduzeća u EBRD.

Kreditna linija

Naveo je da će u okviru programa, koji je u toku, ukupno biti podržano više od 130 malih i srednjih preduzeća s dva instrumenta koje EBRD ima na raspolaganju, a to je podrška lokalnim konsultantima i međunarodnim savjetnicima.

Drugi program koji je također prezentiran jučer, kako je kazao Hasović, odnosi se na kreditnu liniju koju je EBRD osigurao u saradnji sa EU, a radi se o 20.000.000 eura. Dodao je da je EU osigurala 4.000.000 eura za tehničku pomoć i subvencije preduzećima.

– Riječ je o tome da će preduzeća koja podignu kredite u partnerskim bankama imati mogućnost da, ako uspješno urade projekat, a radi se o projektu koji se fokusira na zaštitu na radu, zaštitu okoline, energetsku efikasnost, imati mogućnost da dobiju subvencije, kazao je pojasnio je Hasović.

Propisi sve koče

– Mislim da mi u BiH još nismo dovoljno svjesni da se moramo približiti EU i da je to naša strategija i cilj. Nemamo legislativu, odnosno zakonodavstvo harmonizirano na svim nivoima, pa čak i opštinski propisi koče razvoj malog i srednjeg preduzetništva, kazao je predsjednik VTKBiH Bruno Bojić.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.