Uskršnja poruka: Kardinal Puljić poručio građanima da rastu u ljubavi i praštaju jedni drugima

by admin
| 10:28

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, jučer je na Veliki petak, koji se slavi prije Uskrsa, poručio građanima BiH da zavole svoje korijene, rastu u ljubavi i praštaju jedni drugima.

– Želim da svako doživi bliskost Isusa i radost opraštanja. Uskrsli Krist i k nama dolazi da nam rasvijetli pamet te budemo sposobni razlučiti i razabrati prave vrijednosti. On nam svojom riječju liječi rane, pomaže nam vratiti hrabru nadu i da zavolimo „kolijevku koja nas je odnjihala” – rekao je Puljić.

Uz Isusa treba nadvladati strah u borbi za čovjeka, te se suočiti sa stvarnošću, u kojoj ne trebamo dozvoliti, smatra Puljić, da drugi bez nas odlučuju o nama i našoj budućnosti na ovim prostorima.

Poslije uskrsne poruke, Puljić je na temelju presude Radovanu Karadžiću, koja je jučer izrečena u Haškom tribunalu, izjavio da „nije osuđen korijen zločina i ideologija, koja je kreirala te zločine”.

– Dokle god nema kajanja za zločine teško se može govoriti o procesu pomirenja. Zato je prevažno da se stvori jedna katarza – da svi mi u ovom društvu ako ga želimo izgrađivati pozitivno, svaku stvar moramo nazvati pravim imenom – rekao Puljić.

Ako se zločin ne osudi u opasnosti smo, zaključio je, da smo sami sudionici zločina.

Iz tog razloga, sugerira, da treba raskrstiti stavove između zločina i ljubavi prema svom narodu.

(Tuzlainfo.ba)