Kriv je: Zločincu Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora!

by admin
| 14:41

Prvostpenom presudom Sudskog vijeća Haškog tribunala kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon Radovan Karadžić (1945), bivši predsjednik Republike Srpske osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Utvrđeno je da je odgovoran za 10 od 11 tačaka optužnice, a između ostalog i za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.

Karadžić je prvostepeno proglašen krivim za genocid u Srebrenici, dok je oslobođen optužbi za genocid u sedam bh. općina, ali mu je utvrđena individualna odgovornost za zločine protiv čovječnosti, ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja u spomenutih sedam općina.

U preostalih devet tačaka, Karadžić je proglašen krivim za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. 

Također, utvrđeno je da Karadžić snosi odgovornost za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva, i za udruženi zločinački poduhvat otmice pripadnika snaga UN.

Optuženi se nalazi u pritvoru od 21. jula 2008. godine, i u skladu sa pravilom 101c Pravilnika ima pravo da mu se vrijeme koje je dosad proveo u pritvoru uračuna u izdržavanje kazne. U skladu sa pravilom 103c optuženi će ostati u pritvoru sve dok se ne privede kraju organizovanje njegovog transfera u državu u kojoj će izdržavati kaznu.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.