Najbolji prijatelj SOS Dječijih sela BiH: Bingo i ove godine donirao 32.000 KM!

by admin
| 14:06

Na ceremoniji potpisivanja ugovora o donaciji održanoj u SOS Dječijem selu Sarajevo, Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo Tuzla i i Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH ozvaničili su saradnju između ove dvije organizacije po treći put zaredom. Kompanija Bingo je uručila donatorski ček ukupne vrijednosti 32.000,00 KM kojim se pokrivaju godišnji troškovi jedne od 26 SOS porodica.

Ova uspješna saradnja traje već tri godine, a pored finansijske podrške Bingo u svojim prodajnim objektima omogućava pozicioniranje donatorskih kućica SOS Dječijih sela BiH i prodaju čestitiki koje su oslikala djeca.

„S ponosom ističemo da je Bingo Tuzla, kao najveći domaći lanac trgovina, najbolji prijatelj i jedan od dva najveća korporativna donatora SOS Dječijih sela BiH. Kao društveno odgovorna kompanija, želimo da svojim kupcima osiguramo najpovoljniju, najkvalitetniju i najugodniju kupovinu, ali pored toga važan dio naše poslovne filozofije je usmjeren na brigu o zajednici u kojoj poslujemo, kao i na zaštitu okoliša. SOS Dječija sela BiH koja u svakodnevnoj brizi imaju preko 1.000 djece iz cijele BiH su naš važan partner, jer zajedno pravimo istinske promjene u društvu.

Pružiti najkvalitetniju, dugoročnu brigu djeci bez roditeljskog staranja i pripremiti ih za uspješnu samostalnost, te istovremeno raditi na prevenciji odvajanja djece od bioloških roditelja je svakodnevni zadatak SOS Dječijih sela BiH, a za nas kao društveno odgovornu kompaniju idealan način da doprinesemo stvarnim promjenama unutar društva“ istakao je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo Tuzla.

„U sistemu socijalne zaštite, SOS Dječija sela BiH su jedinstvena organizacija koja brine o djeci do njihove potpune samostalnosti i nakon punoljetstva, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost. Kroz postojeće programske lokacije i SOS Resursne centre u Sarajevu, Tuzli, Gračanici, Maglaju, Srebrenici, Mostaru i Goraždu brinemo, te dajemo podršku ka više od 1.000 djece i preko 300 porodica u potrebi. U SOS Dječijim selima u Sarajevu i Gračanici, kroz porodični model brige osiguravamo toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja, tu djeca imaju mogućnost odrastanja uz ljubav, poštovanje i sigurnost u atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi. Trenutno se u 26 porodičnih kuća obezbjeđuje topli dom za 278 djece iz različitih dijelova BiH, što je nedovoljno uzmemo li u obzir činjenicu da je u BiH evidentirano 4.000 djece bez roditeljskog staranja. U današnjem društvu je karakteristična rastuća potreba zaštitite biološke porodice od razaranja, potreba da se porodica održi na okupu kroz osnaživanje porodičnih i individualnih kapaciteta.

U BiH je evidentirano oko 120.000 djece kojoj prijeti izdvajanje iz porodice.

Kao odgovor SOS Program jačanja porodica kroz SOS Centre za dijete i porodicu u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Srebrenicu, Maglaj i Gračanicu pruža direktnu podršku za 758 djece i više od 300 porodica, u cilju preveniranja izdvajanja djece iz porodice. Edukativni programi pružaju podršku kako formalnom, tako i neformalnom obrazovanju djece i mladih ne samo iz funkcionalnih porodica nego prioritetno djeci iz marginaliziranih i ugroženih kategorija. Servisi se pružaju na dnevnoj osnovi kroz rad SOS Vrtića, Centra za rani rast i razvoj te kroz radionice vezane za obavezno predškolsko obrazovanje organizirano pretežno u izdvojenim školama u BiH. Zasad je u BiH samo 14% djece uključeno u zakonski obavezno predškolsko obrazovanje. SOS također vodi računa o mladim marginaliziranim osobama smještenim u Kuće za mlade u Tuzli i Sarajevu. Imajući u vidu činjenicu da je danas stopa nezaposlenosti među mladima veća od 67% i da više od 70% mladih želi napustiti BiH, SOS Dječija sela BiH su se kroz novoosnovane SOS Centre za mlade u Sarajevu i Tuzli fokusirala na organiziranje i pružanje sistemske i stručne podrške mladima kroz koju će razviti personalne kompetencije potrebne za kvalitetnije i dugoročnije integriranje kako u društvenu zajednicu tako i na tržište rada. Tim više je za nas strateški jako bitno da kao prijatelje imamo kompanije kao što je BINGO Tuzla, jedan od lidera BiH generalnog tržišta, uključujući i trzište rada“ istakao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

 

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.