Tužna historija: U Rudarskim nesrećama u BiH stradalo 582 rudara

by admin
| 10:10

Rudarska nesreća koja se desila u četvrtak u jami Omazići Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići kada je jedan rudar ostao odsječen dok je deset njih uspjelo izaći, podsjetila je na brojne ranije rudarske nesreće u Bosni i Hercegovini u kojima je smrtno stradalo najmanje 582 rudara.

 

Prije ove nesreće, 12. oktobra 2015. godine u jami Begići-Bištrani RMU Kakanj došlo je do tragične rudarske nesreće u kojoj su poginula četiri rudara, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije toga, još jedna velika rudarska nesreća se desila 5. septembra 2014. godine kada pet rudara nije preživjelo gorski udar u zeničkom Rudniku mrkog uglja “Raspotočje”.

U istom zeničnom rudniku, starom 133 godine, nesreća se desila i 30. marta prošle godine, kada je povrijeđeno 11 rudara prilikom obrušavanja stijena u rudničkim hodnicima.

Također, u ovom zeničkom 23. marta 2010. godine došlo je do gorskog udara, a zbog nedostatka zraka 14 rudara je završilo u bolnici, a četvorica su zadržana na liječenju.

U “Staroj jami” u Zenici 5. avgusta 2013. godine jedan rudar je smrtno stradao, dok je šest rudara zadobilo lakše i teže tjelesne povrede.

Rudarske nesreće su prethodnih decenija zabilježene i u rudnicima Breza, Kakanj, Kreka i drugi.

U periodu 1970. – 1976. u rudniku u Brezi su se desile dvije velike rudarske nesreće. U prvoj je poginulo 50 ljudi, dok je u drugoj poginulo još 17.

Velike nesreća se dogodila i 6. maja 2012. godine kada je u rudniku Breza poginuo rudar Sakib Tatarević. Tatarevića je usmrtio plin koji je izbio iz okna na dubini od oko 300 metara. U ovoj nesreći povrijeđeno je još pet rudara.

Samo par mjeseci kasnije, 5. septembra iste godine desila se još jedna nesreća u ovom rudniku, kada je smrtno stradao 26-godišnji Almir Hajduković, i to tokom otplinjavanja jamskih prostorija kada je došlo do gušenja rudara. Tom prilikom povrijeđeno je još šest rudara.

Najveća rudarska tragedija u BiH desila se 26. avgusta 1990. godine u jami Rudnika “Dobrnja Jug” u Mramoru kod Tuzle. Nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika.

Prije nesreće koja se desila u oktobru prošle godine, u stogodišnjoj historiji Rudnika “Kakanj” desile su također tri veće rudarske nesreće u kojima je poginulo ukupno 274 rudara.

U nesreći u “Staroj jami” 1916. godine poginulo je 19 rudara, a 1934. godine život u jami je izgubilo 127 radnika. Također, 7. juna 1965. godine u jami “Orasi” RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je poginulo 128 radnika, dok je teže i lakše povrijeđeno 20.

Još jedna velika nesreća u ovom kakanjskom rudniku desila se 14. marta 1970. godine, a uslijed toplotnog i plinskog djelovanja poginulo je ukupno 50 rudara.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.