Za TK 14 miliona KM: Objavljen Javni poziv za zapošljavanje mladih u FBiH

by admin
| 12:00

Kako je ranije i najavljeno, na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje jutros je objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje.

 

Javni poziv je objavljen u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja Vlade Federacije BiH, a za koju je nedavno usvojen i Program utroška sredstava sa planom raspodjele.

Riječ je o iznosu od 50 miliona KM koji se raspoređuje po kantonima, u zavisnosti od broja nezaposlenih osoba i njihovog učešća u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH. Po tom kriteriju, Tuzlanskom kantonu je dodijeljeno 14.065.000 KM.

Svrha programa je subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u nivou stručne spreme i subvencioniranje osoba koje se samozapošljavaju.

Sredstva su namijenjena poslodavcima koji zapošljavaju osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina, koje se u evidenciji nadležne službe za zapošljavanje vode kao nezaposlene duže od trideset dana i koje, bez obzira na period, nemaju ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koju se obrazovala.

Također, sredstva su predviđena i za osobu koja se samozapošljava u životnoj dobi od 18 ili više godina, a vodi se u evidenciji nadležnog organa za zapošljavanje kao nezaposlena neprekidno duže od trideset dana i koja bi koristila subvenciju kako bi radila samo za sebe.

Javni poziv, kao i link za prijavu zainteresirani poslodavci i nezaposlene osobe mogu pronaći na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, putem sljedećeg LINKA.

Javni poziv ostaje otvoren do zaprimanja zahtjeva u visini sredstava utvrđenih Programom utroška sredstava i otvoren je svaki radni dan u periodu od 8 do 16 sati.

Iz Federalnog zavoda napominju da se obrazac zahtjeva sa pratećom dokumentacijom dostavlja nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje lično ili putem pošte.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.