Dvije decenije nakon agresije: BiH predala aplikaciju za članstvo u EU

by admin
| 11:21

Bosna i Hercegovina učinila je prvi korak ka članstvu u EU. Predstavnik naše zemlje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u Briselu aplikaciju Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku uniju.

“Ovo je važan korak za narod u BiH jer je to prvi važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji”, izjavio je ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom.

 Čović: Ovo će biti godina reformi!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nada se da će BiH vrlo brzo ispuniti uvjete koji su pred njom sada nakon što je aplikacija za članstvo predata Uniji.

“Zadovoljstvo mi je da u ime žitelja Bosne i Hercegovine, svih njenih kostitutivnih naroda i svih građana BiH s ponosom mogu kazati da smo pripremili sve ono što smo obećali za članstvo u EU. Imamo energiju da nastavimo sa ovim”, rekao je Dragan Čović.

On je govorio o socio-ekonomskim izazovima koji su pred BiH, ali je rekao kako se nada da će zajedničkim radom oni biti savladani.

“Ovo će biti godina velikih reformi u BiH i mi se nećemo zaustaviti. Želimo dostići susjede na evropskom putu”, rekao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Evropski zvaničnici Pozdravljaju evropski put za BiH

Holandski ministar Koenders pozdravio je čin predale bh. aplikacije, te još jednom, ponovio da EU vodi intenzivnu politiku dobrodošlice za sve zemlje zapadnog Balkana.

“Vijeće će razmotriti vašu aplikaciju i kada bude smatralo da je ostvaren značajan napredak u reformskom programu i bude sigurno da BiH ispunjava zacrtano na vrijeme, učinit ćemo sve da aplikaciju BiH dovedemo na novi nivo. Budućnost BiH je u vašim rukama i u rukama ljudi BiH “, rekao je Koenders.

Čin predavanja aplikacije pozdravila je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini, koja je rekla da je ovo posljedica energije koju su uložile vlasti u BiH.

“Ovo je važna poruka za budućnost ove zemlje i nadam se da ćete to svi imati na umu u narednim koracima. Možete računati na nas da nastavimo naše napore s istom energijom i istim osjećajem jedinstva da imamo zajedničku budućnost kao isti kontinent i kao dio istog procesa integracija “, rekla je visoka predstavnica.

Šta sada?

Nakon što svaka od država podnese aplikaciju za članstvo u EU dobija upitnik Evropske komisije takozvani “avi” na koji mora da odgovori. na primjer, u slučaju Republike Hrvatske on je sadržavao čak oko 4.000 pitanja na koje je hrvatska strana morala Evropskoj komisiji dati informacije.

Cijeni se kako će taj čin biti problematičan za Bosnu i Hercegovinu već u samom startu s obzirom da se većina podataka nalazi u popisu stanovništva, provedenog oktobra 2013. godine, čiji rezultati nisu objavljeni ni dvije i po godine nakon toga.

Uz davanje osnovnih podataka koji se odnose, na primjer, na broj stanovnika, Bosna i Hercegovina mora odgovore dati i o svom ekonomskom potencijalu, strukturi stanovništva u svim segmentima, kao i brojnim drugim pitanjima kao što je prilagođavanje pravnoj stečevini EU (acquis communautaire).

Osim što mnogi aplikaciju za članstvo BiH u EU smatraju preuranjenom, nerealan je i rok do kojeg vlasti BiH očekuju da bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata za EU, početak 2017. godine. Ovo bi značilo da bi BiH postala rekorder po kratkoći vremena u kome je dobila kandidatski status.

Najkraće je na kandidatski status čekala Makedonija, godinu i devet mjeseci, Crna Gora dvije godine, a Srbija dvije godine i dva mjeseca. Izuzetno dug rok i to iz drugog pokušaja, nakon što je prethodni odbijen, imala je Albanija. Na status kandidata ova zemlja je čekala čak pet godina i dva mjeseca.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.