Drugi poziv Porezne Uprav FBiH: Izmirite dugove, otpisujemo kamatu!

by admin
| 18:52

Porezna uprava FBiH po drugi put je pozvala porezne obveznike koji imaju dugovanja po osnovu javnih prihoda nastala do 31.12.2014. godine da podnesu zahtjev za otpis zateznih kamata na javne prihode u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode (“Službene novine FBiH” broj 86/15).

Zahtjev se podnosi na obrascu ZAOK, neposredno ili putem pošte, nadležnoj poreznoj ispostavi kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik, odnosno prema sjedištu podnosioca zahtjeva.

Zakonom je propisano da ako porezni obveznik plati dug najkasnije do 31.12.2016. godine zatezna kamata koja je nastala po osnovu dospjelih, prijavljenih, a nenaplaćenih javnih prihoda do 31.12.2014. godine se otpisuje u cjelosti, a ako porezni obveznik dug plati u periodu od 01.01.2017. do 30.06.2017. godine, otpisat će mu se obračunata kamata u iznosu od 50%.

Zahtjev za otpis zatezne kamate može se preuzeti klikom na link  – obrazac ZAOK  ili  na web stranici Porezne uprave Federacije BiH: www.pufbih.ba u dijelu Obrasci.
Za sve dodatne informacije porezni obveznici se mogu obratiti na telefonske brojeve nadležnih poreznih ispostava koji se nalaze na web stranici Porezne uprave Federacije BiH: www.pufbih.ba u dijelu Kontakti.

-Obveznici iskoristite zakonske mogućnosti, platite dug za poreze i uštedite novac od zateznih kamata na javne prihode – saopštili su iz Porezne uprave FBiH.

(Tuzlainfo.ba)