Autostikeri koji nikome ne služe: Za šta građani BiH godišnje plate 5 miliona KM?

by admin
| 10:32

Vozači u Bosni i Hercegovini već nekoliko sedmica muku muče sa registracijom vozila.

U zemlji nedostaje stiker naljepnica za automobile. Umjesto stikera, vlasti vozačima izdaju potvrde, kao zamjenu za naljepnice.

Niko u BiH sa sigurnošću ne može potvrditi kada će ovaj problem biti riješen.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) proceduru nabavke unutrašnjih stikera pokrenula je u martu prošle godine, ali postupak nije okončan do danas jer je jedan od ponuđača uložio žalbu nakon okončanja tendera, koja je razmatrana tek nedavno.

Šta su stikeri i kome oni uopće služe?

Stručnjaci za saobraćaj objašnjavaju kako austostikeri koji se koriste u Bosni i Hercegovini nikome ne koriste. Ipak, vozač prilikom registracije vozila za stiker plaća pet KM.

Na oko skoro milion automobila, koliko ih ima u BiH, vozači plate oko pet miliona KM svake godine.

Ideja je bila da policija na osnovu stikera prati da li je vozilo registrovano. U praksi to ne funkcioniše. Policajac koji zaustavi vozilo valjanost registracije vidi u saobraćajnoj dozvoli, vozači će potvrditi kako policija na stikere nikada i ne obraća pažnju.

Nije jasno zbog čega vlasti u Bosni i Hercegovini ne pokrenu proceduru ukidanja upotrebe stikera, kada već nikome ne služe.

Odgovor može ležati upravo u činjenici da firma koja štampa stikere godišnje od građana naplati oko pet miliona KM, piše buka.ba.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.