Virus A H1N1: Koji su simptomi, kad otići ljekaru, kako se zaštititi…

by admin
| 13:08

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH objašnjavaju da je virus A H1N1 virus sezonske gripe, čiji su osnovni simptomi jednaki kao i kod druge gripe: povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

“Inkubacija traje kratko, nekada i manje od 24 sata. Bolesnik je zarazan dan prije pojave simptoma, i 5-7 dana nakon pojave simptoma. Kod nekih ljudi, posebno djece i osoba s oslabljenim imunološkim sistemom, zaraznost traje i više”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH , a prenosi Radiosarajevo.ba.

Kada otići ljekaru?

Iz Zavoda naglašavaju da ljekaru treba otići ako temperatura traje duže od četiri-pet dana, ako postoji poremećaj disanja ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proljev, te pojavi povišena temperatura ponovo, nakon poboljšanja stanja.

Dodaje se kako antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest!

„Preporučuju se topli, bezalkoholni napitci, kako bi se nadoknadila tečnost. Kapi za nos (ukoliko je zapušen), sredstva za snižavanje temperature, tuširanje mlakom vodom, pastile za grlo ublažavaju simptome bolesti.“

Iz Zavoda napominju nekoliko jednostavnih stvari o kojima svakodnevno treba voditi računa, kako bi se smanjio rizik od gripe:

  • Izbjegavajte gužve, skupove i zatvorene prostore
  • Brišite maramicom nos i usta kad kašljete ili kišete
  • Nakon korištenja maramicu bacite u smeće
  • Perite ruke često sapunom i vodom jer to smanjuje rizik
  • Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstva na bazi alkohola
  • Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta jer rukom sa zagađene površine možete prenijeti virus u oči, usta ili nos
  • Izbjegavajte bliski kontakt s bolesnim ljudima-budite udaljeni od bolesnika barem jedan metar;
  • Ne posjećujte bolesnike ako nije nužno
  • Ako ste bolesni, ostanite kod kuće i ograničite kontakt s drugim osobama
  • Održavajte higijenu okoline – čišćenje, provjetravanje prostorija, dezinfekcija površina

Ističe si kako je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija!

„Idealno vrijeme za vakcinaciju/cijepljenje protiv gripe je u listopadu/oktobru, odnosno u ranu jesen, prije širenja virusa gripe, budući da su potrebna dva tjedna/sedmice da se zaštitna antitijela razviju u tijelu. Međutim, vakcinacija/cijepljenje se može provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira“, navode iz Zavoda.

Osobe koje ne mogu dobiti vakcinu protiv gripe su djeca mlađa od šest mjeseci, osobe s teškim, po život opasnim alergijama na vakcinu/cjepivo protiv gripe ili bilo koji sastojak u cjepivu (želatina, antibiotici ili drugi sastojci), potreban je oprez kod ljudi koji su alergični na jaja, i onih koji su imali Guillain-Barre sindrom, te osobe koje se trenutno ne osjećaju dobro.

Podsjetimo, virus A H1N1 (za koji se veže termin svinjska gripa) odnio je prvu žrtvu u ovoj godini u Bosni i Hercegovini. Sinoć, u 21.15, u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo od posljedica ovog virusa preminula je 32-godišnja R. E.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.