Vlada FBiH: Izdvojeno 50 miliona KM za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja

by admin
| 7:21

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška s Planom raspodjele sredstava za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja“, utvrđenih Budžetom FBiH za 2016. godinu, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Riječ je o ukupnom iznosu od 50 miliona KM, a sredstva će biti realizovana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Ukupan iznos raspoređuje se po kantonima, u zavisnosti od broja nezaposlenih osoba i njihovog učešća u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH. Po tom kriteriju, Tuzlanskom kantonu će se dodijeliti 14.065.000 KM.

Svrha programa je subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u nivou stručne spreme i subvencioniranje osoba koje se samozapošljavaju.

Sredstva su namijenjena poslodavcima koji zapošljavaju osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina, koje se u evidenciji nadležne službe za zapošljavanje vode kao nezaposlene duže od trideset dana i koje, bez obzira na period, nemaju ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koju se obrazovala.

Također, sredstva su predviđena i za osobu koja se samozapošljava u životnoj dobi od 18 ili više godina, vodi se u evidenciji nadležnog organa za zapošljavanje kao nezaposlena neprekidno duže od trideset dana i koja bi koristila subvenciju kako bi radila samo za sebe.

(Tuzlainfo.ba)