#cool je biti dobar drug: Bh. rukometaši u kampanji protiv vršnjačkog nasilja u BiH (VIDEO)

by admin
| 8:25

Sa povratkom đaka u školske klupe, naši najbolji rukometaši i reprezentativci Bosne i Hercegovine odlučili su da progovore o temi vršnjačkog nasilja.  Pokrenuli su online kampanju protiv vršnjačkog nasilja u BiH pod sloganom #cool je biti dobar drug

Ponukani sve češćim pojavama vršnjačkog nasilja u našoj zemlji, ova trojica izuzetnih sportista i humanista odlučili su uputiti apel mladima u Bosni i Hercegovini da biraju i rade one stvari na koje će biti ponosni i oni i njihovi roditelji i okolina.

Nikola Prce, kapiten reprezentacije, dobitnik je prestižnog priznanja „Sportista godine BiH za 2014.g“, u izboru Nezavinskih novina, dok je Ivan Karačić nosilac priznanja „Sportaš velikog srca“ u izboru istih novina. Dejan Malinović je prošle godine proglašen „Nadolazećom zvijezdom svjetskog rukometa“ u ediciji EHF Rising Stars, a nosilac je priznanja Olimpijskog komiteta BiH za doprinos razvoju sporta u Bosni i Hercegovini.

Njih trojica su svoj sportski i ljudski autoritet stavili u funkciju borbe protiv vršnjačkog nasilja, uputivši video poruke mladima Bosne i Hercegovine.  Pozivaju sve sportiste, javne licnosti, gradjane a pogotovo mlade ljude da im se pridruze u ovoj kampanji i podjele svoje poruke i slike s prijateljima uz slogan #cool je biti dobar drug.

Ivan Karačić 

I ja i moja braća smo odmalena odabrali da budemo sportaši. A, biti sportaš znači poštovati fair play, ali, iznad svega voljeti ljude, bez predrasuda.  Bez obzira na naciju, rasu, status u društvu. Meni je sport dao sve, a odlazak na Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine značio je ispunjenje mojih dječačkih snova. Imam troje djece  i vaspitavam ih isto onako kako su mene vaspitavali moji roditelji. I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini:

Vršnjačko nasilje nije pravi put! Radite ono na sta cete se ponositi i vi, vasi prijatelji i roditelji! 

#COOL je biti DOBAR DRUG 

Vaš Ivan Karačić

Nikola Prce

Kao dijete sam svašta trenirao, nogomet, košarku, pomalo i tenis. Onda je u srednjoj školi osnovana rukometna sekcija pa sam odlučio i to probati. Putovalo se po Hercegovini i igrale su se utakmice s vršnjacima iz drugih škola. To me je privuklo. Jedno vrijeme sam paralelno trenirao košarku i rukomet. No, na kraju su ta putovanja i druženje prevagnula na stranu rukometa. I nisam pogriješio. U dvadesetak godina koliko igram rukomet prošao sam pola svijeta, stekao puno prijatelja,ali i dalje su mi u najljepšoj uspomeni druženja i utakmice sa vršnjacima.  I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini:

Vršnjačko nasilje nije pravi put! Kreirajte sami najljepse uspomene iz djetinstva i skolskog doba!  

#COOL je biti DOBAR DRUG

Vaš Nikola Prce

Dejan Malinović

Kao djecak sam trenirao fudbal i košarku, a igrao sam i šah. Posto je moja Banja Luka grad rukometa, odabrao sam taj sport.  I nisam se pokajao. Imam 23 godine i zelim da konstantno napredujem, i da u nekoj skorijoj buducnosti igram EHF Ligu šampiona. To je san svakog mladog igrača. Kad igraš rukomet, nekad u žaru borbe primiš i zadaš neki nehotični udarac. Ali nakon utakmice se sportski pozdraviš i zagrliš svog suparnika. Nikada u životu nikoga nisam namjerno udario. I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini:

Vršnjačko nasilje nije pravi put!  Lijepa riječ i osmijeh i pomoć drugome su uvijek bolja opcija!

#COOL je biti DOBAR DRUG

Vaš Dejan Malinović

(Tuzlainfo.ba)