Toplotni šok: U naredna tri dana neuobičajene temperature za januar

by admin
| 13:14

Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini koje nas očekuju danas i u naredna tri dana nisu uobičajena za januar i temperature koje se inače očekuju u ovom mjesecu.

 

Naime, u naredna tri dana, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH), očekuju se temperature i do 18 stepeni Celzijusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Danas u Bosni i Hercegovini postepeno naoblačenje sa zapada. U večernjim satima slaba kiša u jugozapadnim, zapadnim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine. Vjetar, slab do umjeren, jugozapadni. Dnevne temperature od 8 do 16 stepeni”, ističu iz FHMZ BiH.

U nedjelju se očekuje pretežno oblačno vrijeme, u zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine povremeno sa slabom kišom. Dnevne temperature od 8 do 16 stepeni.

I u ponedjeljak prije podne se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, Poslije podne razvedravanje sa jutarnjim temperaturama od 2 do 8, na jugu od 5 do 9, a dnevne od 10 do 17 stepeni Celzijusa. U utorak sunčano uz umjerenu oblačnost sa dnevnim temperaturama od 12 do 18 stepeni.

Kako navode iz FHMZ, u srijedu se očekuje pretežno oblačno vrijeme, tokom dana slaba i povremena kiša u Hercegovini, jugozapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu od 7 do 10, a dnevne od 9 do 14, na jugu od 13 do 16 stepeni.

Za one koji planiraju negdje putovati BIHAKM navodi da magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na većini puteva koji prolaze kroz kotline i uz riječne tokove.

“Nisu zabilježeni duži zastoji u odvijanju saobraćaja, a vozi se po mjestimično vlažnom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Vozače molimo za maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu”, dodaju iz BIHAMK-a.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

(TI)