Upozorenje građanima: Zaštiti se višeslojnom odjećom i kremama za lice

by admin
| 14:36

Zbog izuzetno niskih temperatura koje se prema prognozama meteorologa očekuju naredne sedmice iz sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 upozoravaju građane na oprez i potrebu zaštite od pothlađivanja i smrzavanja.

Lice i ruke treba zaštiti  masnom kremom, a obavezno je višeslojno odijevanje, pri čemu treba izbjegavati sintetičku odjeću.  Savjetuje se nošenje pamučne i vunene odjeće, a samo  jakne, treba da budu od sintetičkih materijala koji štite od vjetra i hladnoće.

Usta i nos treba zaštiti dvoslojnim šalom, kako se ne bi direktno udisao ledeni zrak.

Planinarima i skijašima se ne savjetuje ovog vikenda, zbog najavljenih padavina, odlazak u prirodu,  a tokom  polarnih temperatura koje se očekuju naredne sedmice samo ako  imaju adekvatnu odjeću  predviđenu za tako niske temperature.

Treba eliminirati konzumiranje alkohola. 

Iz Kluba spasavalaca 2000 navode da pri temperaturi od minus 20 stepeni i s vjetrom od 18 kilometara na sat  se dobija osjećaj hladnoće od minus 34 stepena, a kod vjetra brzine  36 kilometara na sat  pri temperaturi od minus 20 stepeni osjećaj hladnoće je  kao na minus 44 stepena.

Vlasnicima vikendica te drugih stambenih objekata u kojima se ne boravi stalno savjetuje se da ispuste vodu iz instalacione mreže, a vanjske česme treba zaštiti od mrazeva i ostaviti vodu da  minimalno teče.

I tečnost u automobilima treba provjeriti  kako ne bi došlo do smrzavanja i havarije na vozilu.

Prema prognozama meteorologa od nedjelje se u BiH očekuju ledeni dani s  maksimalnim temperaturama ispod nule.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.