RAK BiH: U februaru ukidanje roaminga među domaćim telekom operaterima?

by admin
| 13:32

U prvoj polovini februara na snagu bi trebala stupiti odluka Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) o ukidanju roaminga među domaćim telekom operaterima.

 

Trenutno stanje je takvo da svaki od domaćih operatera ostale dvije bh. kompanije koje pružaju usluge u mobilnoj telefoniji, tretira kao i bilo kojeg drugog operatera izvan naše zemlje. To znači da se pružanje usluga “gostujućim“ korisnicima, bez obzira da li su im matični operateri iz naše ili bilo koje druge države, naplaćuje po posebnim cjenovnim tarifama.

– Agencija je sačinila Nacrt odluke o prestanku važenja Odluke o načinu pružanja usluge mobilne telefonije između GSM operatora u BiH i uputila ovaj nacrt u proces javne rasprave koja je vremenski ograničena do 18. januara 2016. godine. Nakon završetka ovog procesa Odluka će stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH – saopćeno je iz RAK-a.

Prema definisanim procedurama, nakon okončanja javne rasprave, nacrt odluke će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice Vijeća RAK-a. Ako bude usvojena, potrebno je tri do četiri dana da bude objavljena u Službenom glasniku BiH i osam dana nakon toga ona stupa na snagu i treba se provesti.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.