Pojačani nadzor: Federalni inspektori u kontroli kvaliteta goriva, cesta, rudnika, zagađivača…

by admin
| 9:36

Federalna uprava za inspekcijske poslove u narednom periodu vršit će inspekcijski nadzor u pogledu poboljšanja stanja poslovnog ambijenta u Federaciji BiH s akcentom na preduzeća u kojima Federacija BiH ima učešće u kapitalu konstatovano je nakon Stručnog kolegija Uprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Prioritetnim je ocijenjeno i vršenje kontrola iz oblasti inspekcije zaštite okoliša, saobraćaja – kontrola cesta i cestovnog prometa, zaštite na radu i kontrole radno-pravnog statusa zaposlenika u društvima koja su u nadležnosti Uprave, veterinarstva, u pogledu uzimanja uzoraka po programu rezidua, kontrole izdatih certifikata za izvoz, te kontrole farmi.

“Inspekcije će takođe usmjeriti svoje aktivnosti i na obaveznu kontrolu rudnika, po planu nadzora i monitoringa kvalitete goriva u zimskom periodu, kontrole benzinskih pumpi u pogledu primjene sondi i mjeriteljskih zahtjeva kao i kontrolu sigurnosti proizvoda u maloprodaji, nadalje će se vršiti i kontrole iz oblasti šumarske i lovne inspekcije te kontrola evidentiranih zagađivača voda poslije incidentnih zagađenja kao i drugi nepomenuti nadzori”, navedeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Donesen je niz zaključaka s ciljem unapređenja rada i efikasnosti svih inspektorata, te daljem uspješnom razvoju kapaciteta Federalne uprave za inspekcijske poslove u 2016. godini.

Kolegij je diskutovao o prioritetima rada Federalne uprave za inspekcijske poslove u prvom mjesecu 2016. godine, novim principima i metodologijama vršenja inspekcijskih nadzora, te poduzimanju potrebnih aktivnosti od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove u pogledu izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi Federacije Bosne i Hercegovine.

Prva radna sjednica Stručnog kolegija Uprave, u prisustvu glavnih inspektora i pomoćnika direktora održana je nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti, novog direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.