Kako završiti koridor 5-C kroz BiH: Vlast rješenje traži u povećanju akciza na gorivo!

by admin
| 14:24

Za Bosnu i Hercegovinu izgradnja koridora 5-C ima višestruko značenje jer nas uključuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu.

Dosad je kroz Federaciju BiH izgrađeno i pušteno u promet 92 kilometra autoceste i ukoliko sve bude u redu, 2016.godine u izgradnji ćemo imati novih 32 kilometra, izjavio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, dosad je osigurano 240 miliona eura za izgradnju novih dionica.

“Prioritet je izgradnja dionica od Međugorja prema Počitelju i dalje prema Mostaru, te Zenica jug – Zenica sjever. Osim dionice Počitelj – Buna koja je jednostavna, sve druge su vrlo zahtjevne posebno zenička zaobilaznica jer su gotovo cijelom dionicom vidljiva klizišta. Vrijedi napomenuti i most Počitelj koji je dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, te rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na koridoru 5-C”, naveo je Lasić.

U naredne četiri godine, kako je kazao, potrebno je osigurati još 870 miliona eura da bi Federacija BiH imala završenih 70 posto autoputa na koridoru 5-C.

“Međutim, daljnja izgradnja autoceste neće biti moguća bez povećanja akciza na gorivo. Kreditni kapacitet s 10 feninga je iscrpljen i potreba je ići s povećanjem na 20 feninga jer je to jedini način da bi se održao nastavak izgradnje koridora 5-C”, naglasio je Lasić.

Što se tiče nastavka gradnje autoputa prema jugu, Lasić je kazao da je dionica od Konjica do Mostara sjever najteža i najskuplja zbog iznimno nepovoljnih reljefno-morfoloških karakteristika terena. Gotovo dvije trećine trase nalaze se na objektima (tunelima, vijaduktima i mostovima). Zbog toga je, naglašava Lasić, potrebno optimizirati trasu i povećati njenu fizibilnost.

Ministar Lasić također navodi da je planirano da dionica Zenica jug – Zenica sjever bude okončana 2019. godine. U toku je izgradnja dionice Svilaj – Odžak, dužine 10,7 km, a završetak izgradnje se očekuje krajem 2017. godine. Prioritet su i brze ceste Lašva – Travnik i Žepče – Tuzla – Orašje.

Nedavno su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali ugovor o zajmu za izgradnju dionica na koridoru 5-C u vrijednosti 80 miliona eura. Taj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj – Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica.

Lasić navodi da je ugovor s EBRD-om izuzetno važan jer pokazuje sposobnost i opredjeljenje Vlade Federacije BiH i Uprave JP Autoceste FBiH za daljnju izgradnju koridora 5-C. Taj projekat će povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom, te konačno zatvoriti finansijsku konstrukciju izgradnje zeničke zaobilaznice.

“Izgradnja autoceste zasigurno je jedan od najvećih investicijskih ciklusa i državnih ulaganja posljednjih godina. Međutim, BiH još nije u potpunosti zaokružila financijsku konstrukciju da bismo osigurali završetak koridora 5-C. Neophodno je donijeti niz strateških odluka na entitetskom nivou koji će definirati način financiranja infrastrukturnih transportnih projekata. Najvažnije je da nema zastoja u izgradnji i da osim zajmova od međunarodnih financijskih institucija pokušamo realizirati projekte i po drugim modelima financiranja kao što je koncesija, javno privatno partnerstvo i slično”, zaključio je u razgovoru za Fenu ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.