BiH država sa najviše kladionica u Evropi: Državi duguju 40 miliona KM poreskih obaveza!

by admin
| 11:58

Prema podacima, sredinom 2015. godine kladionice u Federaciji su entitetu, na ime poreza, dugovale oko 40 miliona maraka.

 

BiH je država s najviše registriranih kladionica u Evropi, koje ostvaruju enormne prihode, ali ne plaćaju poreze. Pomenuta cifra je bez zateznih kamata i troškova postupka.

Kada se na 40-ak miliona poreznog duga dodaju kamate i troškovi postupka, dug kladionica prema državi penje se na 60-ak miliona maraka. Razloga što naplate poreza nema je puno, a osnovni je loša zakonska rješenja.

Šerif Isović, v. d. direktora Porezne uprave FBiH: Mi imamo postojeće zakonsko rješenje gdje se za igre na sreću ne plaća PDV. S druge strane, imate da se plaća na sve ostalo između ostalog na lijekove, hljeb, knjige. Mislim da je to stvar koju bi trebalo u narednom periodu promjeniti. Također i sa apsekta zakona o porezu na dohodak, igre na sreću odnosno dobiti do 100 KM nisu oporezovani i ja ne vidim razloga zašto se i taj dio ne bi oporezovao, javlja TV1.

Iz Porezne uprave predlažu donošenje interventnog zakona kojim bi se utvrdio rok za plaćanje dugova. Naši izvori ističu i da je ova problematika zapuštena godinama ranije. Svaki od predmeta koji se tiču kladionica, navedeno nam je, treba provjeriti posebno, te vidjeti posjeduju li ikakvu imovinu koja može dati mogućnost naplate.

Aktuelni zakoni idu na ruku kladioničarskim lobijima. Poreznoj upravi ruke  su vezane, pa tako i kada dobiju sudsku potvrdu, gotovo je nemoguće prinudno naplatiti dugove kladionica, jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika, već samo pravnog subjekta. A same kladionice najčešće nemaju imovinu. Među najvećim dužnicima je kladionica Derby Bet Shop, sa sjedištem u Mostaru. Dug je sredinom ove godine bio veći od 10 miliona maraka. Milion manje dugovala je kladionica Intersport, također iz Mostara.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.