OSBiH: Zakletvu položilo 14 oficira iz civilstva

by admin
| 17:34

U Domu Oružanih snaga BiH 18. decembra 2015. godine, polaganjem svečane zakletve i potpisivanjem Ugovora na dužnost je stupilo 14 oficira, mladih lidera OS BiH, koji su primljeni u okviru druge klase prijema oficira iz civilstva.

 

Svečanosti u Domu OS BiH u Sarajevu prisustvovali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH general major Mirko Tepšić i general major Senad Mašović, otpravnica poslova Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Nj.E. Christine McNeill, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a u BiH general major Johann Luif, kao i brojni drugi visoki dužnosnici MO i OS BiH, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranog u BiH, te članovi porodica mladih oficira OS BiH.

Nakon što je prije godinu dana na dužnost stupila prva klasa oficira primljenih iz civilstva, ovo je drugi put da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH iz sopstvenih kapaciteta, ali uz pomoć Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i NATO štaba u BiH odabire, obrazuje i obučava mlade, visokoobrazovane kadrove koji se primaju u profesionalnu vojnu službu u početnom činu potporučnika OS BiH.

Svečanu zakletvu danas su položili: Milica Blagojević, Alija Čebo, Rinaldo Čosić, Dženis Halilović, Bojan Jeličić, Ensad Kaikčija, Dževad Kokošija, Nemanja Nešković, Slaven Perić, Adnan Plavšić, Zoran Reljić, Muhamed Salihović, Rade Šimić i Davor Telić.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tokom svog obraćanja kazala je: „Rigorozan proces odabira i obuka, koju ste uspješno okončali, zahtijevali su od vas punu posvećenost i izuzetne napore, ali su oni bili nužni kako biste dostigli zahtjevne standarde. Suočili ste se s jednom posebnom vrstom profesionalnih i osobnih iskušenja, koju ste prema vašim ocjenama uspješno savladali“, te je iskazala zahvalnost Zajedničkom štabu, Komandi za obuku i doktrinu i svim komandama i elementima Oružanih snaga, za angažiranje u svim fazama procesa odabira i obuke, kao i međunarodnim partnerima, u prvom redu Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i NATO štabu na posvećenosti ciljevima i odnosu prema Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH uopće, a posebno za podršku u uspostavi i provedbi Programa odabira i obuke mladih oficira.

Načelnik ZŠ OS BiH Anto Jeleč u obraćanju prisutnima rekao je: “Ovaj model po svom sadržaju, metodu i svim ostalim referencama usuglašen je sa visokim standardima edukacije i obuke zemalja članica NATO-a, ali i u potpunosti prilagođen našim kapacitetima, odnosno potrebama i mogućnostima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.“ U obraćanju upućenom mladim oficirima kazao je: „Danas počinje novo poglavlje u vašem životu. Završetkom obuke koja nije bila jednostavna i laka, a trebalo je istrajati i savladati različite teškoće, stekli ste znanja i savladali vještine koje oficiri moraju posjedovati. Završili ste tek jedan dio vaše obuke, a drugi će trajati do kraja vašeg službovanja.“

Prisutnima se, također, obratio i najuspješniji kandidat druge klase oficira OS BiH potporučnik Davor Telić, koji je istakao zahvalnost svojim instruktorima koji su mu prenijeli potrebna znanja i iskustva, te je dodao da se osjeća prvim među jednakim među 14 potporučnika druge klase oficira OS BiH. Posebnu zahvalnost iskazao je članovima svoje porodice, koja mu je, kako je kazao, pružala podršku u ispunjavanju svih obaveza prilikom profesionalnog usavršavanja.

(Tuzlainfo.ba)